19

Villa Söderås och Toscakaka, en riktig 80-talsklassiker

Posted by Tant Gul on 23 oktober, 2012 in Mat |

 

Förra veckan var jag iväg på planeringsdagar tillsammans med mina kollegor på mitt jobb. Vi åkte längst ut på Lidingö och till Villa Söderås.

Villa Söderås huvudbyggnad är en vit jugendvilla med en fantastisk utsikt över sjöleden in till Stockholm. Villan uppfördes 1912 efter en ritning av sångaren och arkitekten Harald Falkman som faktiskt var farfar till Loa Falkman. Redan 1912 strävade man efter att göra Villa Söderås känt för de som älskar det goda, sköna och vackra i livet. Och den visionen har man än idag. Och visst är det vackert här.  En promenad i parken, längst med stranden eller i skogen är en riktig naturupplevelse.  Och så den vackra inredningen inne i villan som ger en känsla av flärd och lyx. Och som för tankarna (i alla fall med min livliga fantasi) till en svunnen tid präglad av glamour.

En hel del god mat åt vi förstås. Och jag lärde mig ett nytt begrepp ”Mjölkchokladpastej” som var desserten till middagen som vi åt på kvällen. Pastejen hade en god chokladsmak men den var också ganska mäktig. Jag åt också stekt uer för första gången. En riktigt god fisk. Till kaffet på förmiddagen och eftermiddagen serverades flera goda kakor.

Osökt kom jag att tänka på en kaka som jag bakade ett par gånger i somras. Toscakaka är en, för mig i alla fall, riktig 80-tals klassiker. Ett kärt återseende blev det för mig när jag åt en bit av den. Så god den är! Och ny smakupplevelse för sonen som aldrig hade ätit den tidigare. Här kommer receptet som kommer ur bästa kakboken ”Sju sorters kakor”.

Toscakaka

100 g smör

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 grädde

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret. Tillsätt ägg och sockerblandningen samt smör grädden. Häll smeten i en smörjd och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter.

Glasyr

100 g smör

1 dl socker (eller ICA:s stevia strö)

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

1 påse (à 50 g) mandelspån

Blanda ingredienserna i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills allt har blandat sig och tjocknat. Bred glasyren på kakan. Flytta upp kakan till mitten av ugnen. Grädda i ytterligare 15 minuter tills den har fått färg.

Vill man lyxa till det ännu mer och göra kakan mer ”tårtaktig” kan man dela sockerkakan i två bottnar. Bred vaniljkräm på bottnarna och lägg på varandra. 

 Tant Gul :-)

P.S. Mannen rekommenderar en Vin santo, ett sött vin från Toscana, till kakan. Själv tycker jag det är allra godast om en god kopp kaffe. D.S.  

Etiketter:, ,

19 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages