21

Vi lagar meze hemma hos Tant Gul

Posted by Tant Gul on 10 maj, 2013 in Mat |

Meze hos Tant Gul

Om man som vi älskar plockmat är det inte helt konstigt att vi också gillar meze. Här i Sverige förknippar vi nog ofta meze med libanesisk buffé men meze är något man äter i alla länder runt östra medelhavet och mellanöstern. Vanligast är det i Libanon, Turkiet, Grekland, mellanöstern och östra nordafrika. Meze består av grönsaker (tex. aubergine, tomat, citron och vitlök), sallader, varmrätter, yoghurt, goda röror, fetaost, oliver, olivolja men också kött och bakverk. Det finns mängder med rätter som passar till meze. När jag för ett tag sedan tittade i senaste numret av ICA:s mattidning Buffé innehöll den ett reportage om just meze. Jag blev inspirerad. Och när svärmor och svärfar kom på besök för ett par veckor sedan (ni vet när sonen fyllde år), föreslog jag att vi skulle göra en buffé utifrån det temat

En del planering och förberedelser krävs det förstås om man ska få ihop en meze men jag tycker också att det ska vara lite ”man tager vad man haver”  när man planerar buffén.

Tomater

Här kommer recept på en bas till meze som vi gjorde när svärmor och svärfar besökte oss. Jag har utgick ifrån mattidningen buffé men anpassade recepten lite för att det skulle passa oss ännu bättre. Utifrån den här basen kan man lägga till andra goda rätter. Eller byta ut en del av mina förslag mot något annat.

Kafta är kryddiga färsrullar ofta av nöt  eller lamm. De formas som bollar eller rullar, ibland på spett.

Kafta (ca 8 st)

250 g nötfärs

250 g lammfärs

1 gul eller röd lök

1 vitlöksklyfta

1/2 krm kajennpeppar

2 krm paprikapulver

1 dl finhackad persilja

rapsolja el olivolja

1 tsk salt

1 krm peppar

ev. grillpinnar

Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda alla ingredienser. Forma avlånga rullar av köttfärsröran. Trä ev. på grillpinnar. Pensla med olja. Grilla eller stek färsrullarna tills de är genomstekta

MezeTabbouleh  är en cironsyrlig, tomatsallad med mycket persilja. Man kan ha lite bulgur i också.

Tabbouleh

1 kruka bladpersilja

1 gul eller röd lök

4 tomater

1/2 dl färskpressad citronjuice

1/2 dl olivolja

1 tsk salt

2 krm peppar

ev. 1 dl bulgur

Koka ev. bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna. Skär bort de grova stjälkarna på persiljan och finhacka resten. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna i mindre tärningar.  Blanda alla ingredienser. Låt gärna salladen stå och dra några timmar.

 Hummus, kikärtsröran som har blivit så populär och omtyckt också här i sverige. Den är ofta smasatt med citron och vitlök.

Hummus (4 pers)

1 burk kikärter

1 vitlökslkyfta

2 msk tahini (sesampasta)

3 msk färskpressad citronjuice

1/2 tsk spiskummin

1 dl olivolja samt lite olja att ringla över

2 krm salt

1 krm peppar

Häll av kikärterna. Skala vitlöken. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en handmixer. Lägg upp i en skål och ringla över ite extra olivolja. Garnera ev. med rödlök eller persilja.

Baba ganoush, en fantastisk god och mild röra på grillad aubergine, citron, sesampasta och vitlök.

Baba ganoush (4 pers)

2 auberginer (ca 600 g)

1 vitlöksklyfta

4 msk färskpressad citronjuice

2 tsk tahini (sesampasta)

olivolja

salt

peppar

Dela auberginerna på längden. Lägg de i en ugnsform. Tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter i 225 grader. Gröp ur köttet med en sked. Skala  vitlöken. Mixa auberginköttet med övriga ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer. Lägg upp i en skål. Låt står och dra i någon timme.

Mhamara, den sötaktiga paprikaröran mixad med valnötter.  En favorit hemma hos oss.

Mhamara (4 pers)

3 röda paprikor

1 1/2 dl valnötter

2 krm paprikapulver

1 msk olivolja

1/2 tsk salt

1 krm peppar

Dela och kärna ur paprikorna. Lägg de med skalsidan upp på en bakpapperskläd plåt. Grilla mitt i ugnen i ca 30 minuter i 250 grader, tills skalen börjar svartna. Lägg paprikorna i en skål och täck med en tallrik. Låt stå i 15 minuter. Dra av skalet. mixa paprikorna med övriga ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer. Krydda med salt och peppar.

Labne, den klassiska yoghurtsåsen med vitlök och mynta är nog ett måste när man gör meze.

Labne  (4 pers)

3 dl turkisk yoghurt (10%)

1 vitlöksklyfta

1 msk finhackad persilja

1 msk finhackad mynta

1 krm salt

1 krm peppar

Skala och finriv eller pressa vitlöken. Blanda ihop alla ingredienserna. Låt såsen gärna stå och dra i minst en timme.

Meze

Här finns också fler tips på goda röror.

Utöver mina förslag här ovan kan man ställa fram skålar med oliver, fetaost, bulgur eller ris och libabröd. Libabröd är en större och tunnare variant av pitabröd. Och kan ibland vara lite svårt att hitta i vanliga mataffärer. Vanligt pitabröd eller tortillabröd går också bra att ha till.

Nästa gång tänkte jag b.la. prova att göra egna vinbladsdolmar, fyllda smördegsrullar och givetvis är jag nyfiken på att göra baklava.

Förslag på vin till meze. Ett lättare eller medelfylligt rött vin passar bäst tycker jag.  Till exempel Briccotondo Barebera eller Masi Valpolicella. Alternativt ett lite fylligare friskt vitt vin typ som Clay Station Viognier eller Gardo & Morris Te Mana chardonnay.

Trevlig Helg!

                                    Tant Gul :-)

 

Etiketter:, , , ,

21 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages