17

Vaniljparfait med hallonsås – det är sommar!

Posted by Tant Gul on 13 juni, 2013 in Mat |

vaniljparfait Collage

Jag lovade ju att berätta vad jag bjöd på till dessert när vi hade besök i helgen. Ni vet efter mannens goda varmrätt – grillad torsk med fänkålsslaw m.m. (se inlägget innan).

Att äta en hemmagjord vanilj´- , hallon-, eller lingonparfait är verkligen sommar, tycker jag.Parfait är glass med stor andel grädde. Och till skillnad från annan glass ska den inte frysas under omrörning vilket också är en praktiskt fördel. Parfait kommer från Frankrike och betyder ”perfekt” vilket passar denna goda glassdessert jättebra. Andra smaksättningar i parfait är kardemumma, kanel eller choklad.Till parfait kan man också servera till exempel färska bär eller bärsås.

Vaniljparfait (4 port)

4 dl vispgrädde

4 äggulor

3-4 tsk vaniljpulver (efter egen smak)

1 msk stevia strö (eller strösocker)

200 g hallon

0.5 msk stevia strö (eller strösocker)

Vispa grädden. Tillsätt äggulor, vaniljpulver och Stevia strö. Tänk på att vanliljsmaken minskar vid kyla så krydda generöst. Häll smeten i en form som tål kyla. Ställ den i frysen i minst 5 timmar.  Häll upp parfaiten på ett serveringsfat.  Låt den tina i ca 20 minuter, innan servering.

Koka hallonen. Mixa med en stavmixer. Smaksätt med stevia strö. Låt svalna.

Servera hallonsåsen tillsammans med parfaiten.Dekorera gärna med citronmeliss.

:-)

I går hade hade sonen skolavslutning. Han har nu gått sitt första år i skolan. Mannen och jag tittade  på varandra och ställde oss frågan ”Vad var det som hände. Vi hade ju nyss en liten, lite söt och ”sprallig bebis”. Bredvid oss står här nu en lång vacker pojke som både kan läsa och skriva och argumentera sin ståndpunkt så intensivt att vi har fullt sjå att hänga med i svängarna. Och som så ofta far en tanke genom mitt huvud ”glöm inte bort att njuta av dagen och allt du har här och nu!”.                                                   vaniljparfait och hallonsås 02

                                           Tant Gul :-)

 

Etiketter:

17 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages