9

Vadå julstämning?! Och bästa pepparkaksrecepten!

Posted by Tant Gul on 2 december, 2012 in Mat |

 

 

Tänk att det är första advent igen. Och för bara några dagar sedan när regnet öste ner, tänkte jag, men hur ska man få till någon julstämning nu då? Jag funderade vidare…Men vad är ”julstämning”  egentligen. Vad menar vi med det? Och tänker vi alla på precis samma sak när vi pratar om julstämning eller…nä så är det nog inte. Det är nog rätt så individuellt och ofta förknippat med barndomens positiva eller negativa upplevelser. Men det finns också en del ingredienser eller traditioner som jag tror många kan hålla med om bidrar till att skapa ”äkta svenska julstämning”. Till exempel, något som vi minst av allt kan påverka och därför egentligen inte bör lägga någon större energi på. Just det! Vädret förstås. Men, när vi har snö vid jul, visst bidrar det till vår traditionella bild av rätt julstämning. Ni som tillhör den generationen, kommer säkert ihåg de där pappersbonaderna med julmotiv som skulle sättas upp på väggen när det var jul. Ett vanligt motiv var röda stugor på landet med mängder av snö och glada rödkindade barn som sprang omkring och lekte i snön. För att inte tala om alla julkort med liknande motiv. Och visst har vi upplevt jular med mycket snö. Men säkert lika många jular utan någon snö, så risken att deppa ihop är rätt stor om kravet på rätt julstämning hänger på vädret. Vad kan mer bidra till att skapa den rätta julstämningen? Pepparkakor! Att baka egna pepparkakor, förstås. Doften av nybakade pepparkakor som sprider sig i huset. Det förknippar nog de flesta med jul. När jag frågade sonen om han ville vara med och baka något gott till adventskaffet blev hans mycket bestämda svar, pepparkakor. :-)

 

Jag har flera goda och bra recept på pepparkaksdeg. De här två är nog i alla fall mina favoriter. Ingefärspepparkakorna för att det är så gott med ingefärsmak i pepparkakor. Kryddpepparkakor är den klassiska pepparkakan också så himla god. Båda recepten är från min favoritkakbok Sju sorters kakor.

Ingefärspepparkaka

1 1/2 dl vispgrädde

2 1/2 dl socker

1 1/2 dl ljus sirap

1 1/2 msk ingefära

3 krm cedro/citronarom

1 msk bikarbonat

8 1/2 dl vetemjöl

Vispa grädden till lätt skum. Tillsätt socker, sirap, ingefära, cedro/citronarom. Rör ut bikarbonaten i lite vatten och häll det i gräddröran. Rör i några minuter. Tillsätt nästan allt vetemjöl. Arbeta degen lätt. Låt den vila övertäckt över natten.

Arbeta degen smidig. Kavla ut den tunt på mjölat bakbord eller dyl. Ta ut pepparkakor med mått. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 7 min. i 175 grader.

Kryddpepparkakor

100 g smör

2 1/2 dl brun farin

1 dl ljus sirap

1 dl grädde

2 tsk ingefära

2 tsk kanel

2 tsk nejlikor

ca 8 dl vetemjöl

2 tsk bikarbonat

Rör smör, socker och sirap smidigt. Tillsätt grädde och kryddor. Blanda bikarbonat och mjöl. Arbeta in mjölblandnigen till en deg. Låt den vila över natten. Kavla ut degen dock inte alltför tunt. Ta ut pepparkakor med mått. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 min. i 175 grader.

                                                   Fler pepparkaksrecept hittar du här . 

               Trevlig Advent!

                  Tant Gul :)

Etiketter:, ,

9 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages