12

Spanska viner – två vita och två röda

Posted by Tant Gul on 22 september, 2012 in Vin |

I går kväll var det dags för höstens första vinprovningsträff tillsammans med trevliga väninnorna. Ni vet, vi träffas ju regelbundet hemma hos varandra och provar vin, äter god mat och pratar och pratar. Det är faktiskt ett jättetrevligt sätt att umgås på.

Den här gången sågs vi hemma hos mig. Och jag hade förberett att vi skulle prova spanska viner – två vita och två röda. Det har varit en hel del franska och italienska viner på våra vinprovningar så det kändes kul att utforska ett annat land.  Här kommer min sammanfattning av provningen.

Marques de Riscal 2011 (6001)

Område: Rueda

Från Rueda kommer friska vita viner som i stilen påminner om en fräsch sauvignon blanc.

Druva: Verdejo

Färg: Ljusgul

Doft: Päron, ananas och citrus.

Smak: Torr, frisk, päron, ananas, citrus.

Passar till: Skaldjur, fisk eller som fördrink

Pris: 74 kr

Min kommentar: När man pratar om spanska viner är det många som i första hand tänker på rött vin. Men Spanien har också många goda vita viner. Det här är ett av dem. Marques de Riscal har följt mannen och mig i många år. Och det har alltid varit ett säkert kort. Härligt fräscht, lättsamt och lättillgängligt.

Nessa 2010 (93002)

Område: Rías Baixas

Regionens vinproducenter har en gemensam ambition att göra Albarinodruvan i Rias Baíxas till ”Spaniens vita vin”. En välgjord Albarino anses också vara ett av Spaniens mest aromatiska vita viner.

Druva: Albarino

Färg: Ljusgul

Doft: Fruktig, päron, honungsmelon, citrus och grön banan.

Smak: Torr, frisk, fruktig, päron, honungsmelon, örter, gröna banan och mandarin.

Passar till: Fisk, skaldjur eller som fördrink

Pris: 99 kr.

Min kommentar: det här vinet bjöd min man på för ett tag sedan och jag blev förtjust. Det är lite mer kraftigt och mer smakrikt än Marques de Riscal.

Cruz de Alba Crianza 2007 (2171)

Område: Ribera del Duero

Landets ledande och snabbt växande distrikt. Jag har förstått att Ribera del Duero också är en allt starkare konkurrent till Rioja.

Druva: Tempranillo (eller Tinto fino som druvan kallas i området).

Färg: Mörk rödblå

Doft: Kryddig, fatkaraktär, körsbär, plommon, choklad, örter, vanilj och sandelträ.

Smak: Smakrikt, stramt, kryddigt, fatkaraktär, körsbär, plommon, torkade örter, kakao och vanilj.

Passar till: Lamm, nöt och vilt

Pris: 119 kr.

Mina kommentarer: får mig att minnas när min man och jag pluggade på universitet. Då, i början av 90-talet lanserade Ribera del Duero sina viner i Sverige och under lanseringen var de mycket billiga. Vi upptäckte dem och blev förälskade. Ja, i vinerna alltså. Eller, vi var väl kanske lite förälskade i varandra då också.. :-)  I dag är visserligen Ribera-vinerna dyrare men jag tycker verkligen de fortfarande håller en god kvalitet och är värda priset. Ett jättetrevligt vin, helt enkelt. Och fina minnen.

Montecillo Crianza 2008 (2643)

Område: Rioja

På 50-talet var Rioja nästan ett bortglömt vin här i Sverige men på 70-talet upptäcktes de åter igen.

Druva: Temranillo

Färg: Röd

Doft: Kryddig, fat, torkade körsbär, dill och vanilj

Smak: kryddig, fat, katrinplommon, dill och vanilj.

Passar till: Lamm, nöt och gris.

När min man och jag började utforska och prova viner så blev jag först jätteförtjust i riojavin. Men ju mer jag provade andra vindistrikt och vinländer desto tråkigare tycke jag rioja var. Till slut tyckte jag inte det var gott alls. Nu när vi skulle prova spanska viner så har ju förstås en rioja en självklar plats om man utgår från de mest kända distrikten i Spanien. Vilket jag gjorde i den här provningen.  Jag tyckte det skulle bli kul att prova en rioja igen efter ganska många års uppehåll. När jag doftade på vinet blev jag glatt överraskad. Håll i er nu, för jag tyckte det doftade sommarstuga. Ni vet, så där lite fuktigt och dammigt. Och jag gillar när vin har den doften. Positivt förväntansfull smakar jag en klunk. Och det händer ingenting. Smaken är tom, innehållslös och platt. Precis så som jag har upplevt tidigare när jag smakat rioja. Det här har inget med snobbism att göra. Ni som känner mig väl vet att jag inte är en snobbig person varken när det gäller vin eller något annat.  Jag tycker helt enkelt bara att riojaviner är oerhört tråkiga och ointressant. Sedan finns säkert undantag. Men jag har då inte hittat dem.

:-)

Jodå jag bjöd på en del god mat också. Och det kommer jag att berätta om i ett senare inlägg.

 Tant Gul :-)

 

 

Etiketter:,

12 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages