6

Slottsbesök och Boeuf Bourguignon sätter fart på livsandarna…

Posted by Tant Gul on 30 oktober, 2011 in Mat |

 

För ett tag sedan var jag några dagar med arbetskamrater på Engsholms slott. Ett jättetrevligt ställe att ha konferens eller planeringsdagar  på. Slottet ligger på Mörkö söder om Stockholm precis vid havet. Naturen är otroligt vacker. Slottet är maffigt och elegant och man känner historens vingslag när man vandrar omkring i parken eller inne på slottet. I strandateljen, ett hus som ligger precis vid vattnet, kan man bada bastu. Ägarna har ett eget bageri där allt bröd och kakor bakas som serveras under vistelsen. Här finns också ett trädgårdsland vars skörd serveras på restaurangen. Man har också viltgaranti vilket innebär att man garanteras bli serverad någon form av vilt under vistelesen på slottet. Vi fick till exempel vildsvin till middagen på kvällen. Hela miljön känns gedigen, vilsam och med hög kvalitet, från hotellrummen till konferenslokalerna och vidare till maten som serveras. Jag kan verkligen rekommendera att ni beöker slottet vid konferenser eller kick off med er arbetsplats. Bilderna jag har lagt ut är inget vidare eftersom de är tagna med min Iphone men ni kan gå in på den här länken och titta. Där finns jättefina bilder på slottsmiljön. http://www.engsholm.se

När jag skriver om Engsholms slott och deras koncept kommer jag  att tänka på Frankrike och den så ofta goda kvalitet på mat som man kan hitta där. En klassiker är ju till exempel Boeuf Bourguignon. En härlig, mustig och vindoftande gryta som får stå och puttra i nästan två timmar. Underbara dofter sprider sig i hela huset och lovar något gott till middagen. Grytan blir extra god om man gör den dagen innan så den får stå och dra till sig riktigt. Recepen på Boeuf Bourguignon är många men här kommer ett som vi i alla fall använder.

Boeuf Bourguignon (8-10 pers.)
1 1/2 kg bog, ytterlår eller högrev i ca 4 cm bitar
3 msk smör
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl vatten
1 kvist färsk timjan
1 lagerblad
2 krossade vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
75 cl kraftigt rödvin (1 flaska)
2 dl köttbuljong av tärning
1 msk tomatpuré
200 g rimmat fläsk i gorva strimlor (eller lättbacon)
25 smålökar
200 g färska chmapingjoner
1 msk smör
bladpersilja
 
Bryn köttet väl runt om i smör i omgångar i stekpanna. Salta och peppra. Flytta över köttet i en gryta, vispa ur stekpannan med vatten och sila ner skyn i grytan. Tillsätt kryddor och vitlök, pudra över vetemjöl och rör om ordentligt. Häll på rödvin och buljong så att det knappt täcker köttet. Vispa i tomatpuré. Låt grytan koka sakta under lock på svag värme tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme. Stek fläsket (eller lättbacon) knaprigt och stek hela skalade lökar och små champinjoner i smör. Lägg fläsk, lök och svamp i grytan och koka i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Strö över persilja. Servera med kokt pressad potatis eller bröd.

 

 

 

 

 

Givetvis vär det gott med ett rött vin till den här grytan. Allra godast är väl en klassik Bourgogne till exempel fina Albert Bichot Pommard 2008.

Tant Gul :-)                                                            

 

Etiketter:,

6 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages