5

Se upp för gammalt rosévin!

Posted by Tant Gul on 24 mars, 2012 in Vin |

Rosévin blir ju allt mer populärt här i Sverige. Framför allt under sommarsäsongen. Och visst är det gott med ett glas rosé till grillat kött, fisk eller en sallad på vårens primörer. Och inför sommaren tar dessutom systembolaget in ett större sortiment av roséviner. Det finns en hel del gott att välja på.

Ett tips är dock att ni just nu, vid den här tiden på året, är extra uppmärksamma när ni köper rosévin (ni som följde min förra blogg känner igen det här). För i landets alla butiker ser man till att ställa ut alla eventuella kvarvarande roséviner från förra årgången (2010) på hyllorna. Och det är ju egentligen inte är helt schysst eftersom rosévin är, med några få undantag, en färskvara.

Du ska alltså köpa senaste årgången av rosévin, i år är det 2011. För förra årgångens rosévin kan vara försämrad i kvalité både vad gäller smak och doft. 

Men på systembolaget vill man ju förstås sälja så mycket som möjligt. Och många känner inte till det här utan köper gammalt vin för fullt pris. Skulle vi köpa gammalt kött för fullt pris. Nää. Vi skulle inte köpa det alls, eller hur. :-)

 Ett undantag från det här med senaste årgången är rosé från Tavel som i stället kan vinna på viss lagring och där årgången 2010 nu kan vara som bäst. Så passa på att köp en Tavel 2010 om det finns någon kvar. 

 Vi har faktiskt provat en rosé från senaste årgången och det är Domaine de Collavery 2011. Collavery 2010 var ett av våra favoritviner förra sommaren. Och det håller stilen i år med. Ett jättegott, fräscht, lättsamt men ändå ett nyanserat vin. Kan bli ett av sommarens favoriter hemma hos oss i år med.

Domaine de Collavery 2011 (2859)

Druvor: Grenache mfl.

Smak och doft: torrt, röda vinbär, hallon,jordgubb och persika.

Passar till: sällskapsvin, fisk, fågel och grönsaker.

 

Puh! har varit genomförkyld den här veckan (olycka nr 3 :-( ) så den här helgen blir det att vila så mycket som möjligt både för sonen och mig, så att vi kommer i god form igen. Ja för mannen också för den delen som har fått ta hand om två sjuklingar hela veckan.

                                                 Hoppas alla får en vårig lördag!

                                                         Tant Gul :-)

P.S. Glöm inte bort att ställa fram klockan en timme innan du kryper till kojs ikväll. För i natt går vi över till sommartid. D.S.

Etiketter:

5 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages