8

Riddarspel och en klassisk husmansrätt

Posted by Tant Gul on 27 juli, 2012 in Mat |

 

 

Mariefred är en väldigt charmig sommarstad, cirka 6 mil från Stockholm, med kullersten och små söta trähus precis intill Mälaren och Gripsholms slott. Här håller man varje år de så kallade Riddardagarna. I år bestämde vi oss för att åka dit och titta på det. Trevligast är att åka ångbåt från Stadshuskajen i Stockholm till Mariefred. Men den här gången tog vi bilen.

Det finns en hel del kul att se och göra på Riddardagarna bland annat medeltida marknad, ponnyridning,riddarskola för barn, riddarkamp för barn, prova pilbåge, prova svärd (och andra läskiga vapen som yxa), gycklarshow och så själva höjdpunkten tornerspelen där svenska mästarna både individuellt och i lag medverkar. En riktig hit för en sjuårig kille. Inte minst med tanke på att han själv har en förfader som var Tempelriddare och en annan som var Korsriddare.

En rolig och lyckad dag blev det.

:-)

En av dagarna under semestern när det mest regnade och var småkyligt fick min man för sig att laga en riktig klassisk svensk husmanskost, kålpudding. Men rätten kommer faktiskt från början från Turkiet.

 

Kål hör ju kanske främst hösten till. Även om den är okej nu också.  Men passa på att laga dubbel eller kanske tredubbel sats en höstdag när kålen är mjäll och fin. Det går jättebra att frysa puddingen. Och är jättegott vardagsmiddag att ta fram ur frysen eller och ha med till lunch med lite sallad eller potatis.

 

Kålpudding (ca 4 pers)

1/2 vitkålshuvud

ca 1 dl vatten

2 msk smör

Färsfyllning:

1-2  dl vatten

1/2 gul lök

400 g blandfärs eller fläskfärs

1- 1 1/2 tsk salt

1-2 krm vitpeppar

1 ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Ta bort yttre bladen på kålen och skär bort stocken på kålhuvudet. Skär resten av kålen i tärningar. Bryn på medelvärme i smör i stekpanna eller stekgryta beroende på mängd. Passa noga och rör ofta så att inga kålbitar blir brända. Häll på vatten och låt eftersteka i ett par minuter.

Hacka eller riv löken. Fräs den några minuter i smör i en stekpanna. Blanda färsen med lök, salt, vitpeppar, ägg och vatten till en lös färs. Bred ut färsen i en smord ugnsform. Täck färsen med den brynta kålen.

Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.

Ta kålspad som bildas i ugnsformen och häll i en kastrull. Koka upp tillsammans med valfria kryddor och grädde till en god sås.

Servera med puddingen tillsammans med sås, lingon och kokt potatis och/eller en grönsallad.

 

Eftersom ugnen var igång passade vi på att göra en favoritdessert till kaffet, varma bär med kokos.  I det tidigare receptet föreslog jag cashewgrädde men den här gången valde vi hallon och vanlig vispgrädde. Recepten hittar du om du klickar i länkarna innan.

 

Ha en härlig helg!

Tant Gul :-)

 

Etiketter:, , ,

8 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages