20

Räkpaj med pajskal utan vetemjöl

Posted by Tant Gul on 4 april, 2013 in Mat |

 

Räkpaj Räkpaj bild 2

Usch och blä! Har tyvärr drabbats av en rejäl förkylning så just nu försöker jag mest klara av mitt jobb, sedan åker jag raka vägen hem och stupar i säng. Mannen och sonen har ju ledigt den här veckan så jag kan vara för mig själv rätt så mycket. Skönt! Man är ju inte världens socialaste efter en lång arbetsdag och dessutom är krasslig. Men snart är det helg igen och möjlighet till ännu mer vila.

Egentligen var min plan att skriva om något helt annat i det här inlägget. För det hände något kul i min lilla matbloggs-sfär för ett tag sedan. Men, jag väntar med att ta upp det tills jag mår lite bättre. Anledningen till det här inlägget är att när jag lunchade igår med några av mina trevliga arbetskamrater blev det så att vi pratade om mat. Ja jag vet. Den där tant gul, alltså, hon lagar jämt mat, skriver om mat och pratar om mat. Finns det inget annat här i livet. Jodå, men inte så mycket annat som får igång och engagera de flesta till exempel under en lunchrast.  Jag berättade om att jag undviker vetemjöl så mycket som möjligt i min kost och att jag har ett recept på en god matpaj där pajskalet är helt utan vetemjöl. Mina kollegor blev intresserade och jag hänvisade till min blogg (fördelen med en egen virtuell receptsamling  :-)

Jag trodde att jag hade lagt ut receptet sedan länge. Men det visade sig att jag inte hade gjort det!!  så jag lovade mina arbetskamrater att lägga ut recept så snart som möjligt. Så här kära arbetskamrater och alla andra kommer receptet.

Det här pajskalet blir något ”grövre” i smak och konsistens i jämförelse med pajskal med vetemjöl i. Det här receptet är med räkfyllning. Men givetvis kan man välja vilken fyllning man själv vill och tycker är gott.

Räkpaj (4 pers)

pajdeg utan vetemjöl

2 dl sojamjöl

3 msk fiberhusk

1/2 dl dinkelsikt

100 g smör

Blanda sojamjöl, fiberhusk, dinkelsikt och smör i en bunke. Ställ kallt i 30 min. Tryck ut pajdegen i en pajform. Fukta händerna med lite, lite vatten om det är svårt att trycka ut degen. Det gör degen lite mer smidig igen. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.

Räkfyllning

1 kg oskalade räkor.

3 ägg

3 dl grädde

salt

svartpeppar

1/2 dl hackad dill

1 msk riven ost

Skala räkorna och lägg dem i pajskalet. Rör ihop alla de andra ingredienserna och häll smeten över räkorna. Grädda i ugnen i 200 grader, i ca 25 minuter. (Ursprungsrecept: Ulrika Davidsson)

                                        Tant Gul :-)

Etiketter:, , , ,

20 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages