12

Pinocchiotårta – en ljuvligt god tårta med känsla av sommar

Posted by Tant Gul on 17 februari, 2012 in Mat |

 

En ljuvligt god tårta!

Oj, Oj vad den här veckan bara rusade iväg. Massor av jobb och fullbokade kvällar. Ibland är det ju bara så.

Måste berätta att Jag har sett två bra filmer i veckan som jag varmt kan rekommendera ” Järnladyn” med Meryl Streep. Mycket bra film och övertygande skådespeleri av Streep.  Och så har jag äntligen sett ”The King’s Speech” med Colin Firth. Också en jättebra film och mycket bra skådespeleri. en lyckad filmvecka alltså :-)

Den här veckan har det varit väldigt kallt ute. Men ändå stundvis ganska fint. Jag längtar dock till våren. I helgen när jag gick igenom lite foton hittade jag bilder på en väldigt god tårta som en god vän till mig hade med sig till oss förra midsommaren. En gammal klassisk tårta som i alla fall jag glömt bort men återupptäckte i somras. Så god och enkel att göra. Vad jag förstår har den alla möjliga namn bland annat Pinocchiotårta, glömmingetårta och mammas marängtårta. Lite klyschigt kan man väl konstatera att ”kärt barn (ja i det fallet en tårta då :-) har många namn”. Hur som helst är det en god och mycket somrig tårta som jag så här mitt i vintern kände för att delge er. Kanske något att baka i helgen..

Pinocchiotårta (ca 8 pers)

Botten

3 ägg

1 dl vetemjöl

1 dl socker

5 msk mjölk

2 tsk bakpulver

1 1/2 dl smör (=en smörstav på 125 g)

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna. En i taget. Blanda mjölet med bakpulvret. Rör ner det och mjölken. Smörj ett bakplåtspapper och lägg det i en långpanna. Bred ut smeten i långpannan.

Maräng

3 äggvitor

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

 Fyllning

3 dl vispgrädde

Garnering

Bär

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret och vispa ytterligare några minuter. Bred marängen över kaksmeten. Strö över en påse med flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ugnen i 5 minuter på 250 grader. Sänk sen ugnen till 175 grader och flytta ner ugnsformen. I cirka 20-30 minuter. Tills marängen fått färg. Och sockerkakan är torr. Låt kakan svalna. Lossa den från pappret och dela den mitt itu. Vispa grädden och lägg på den ena boten, lägg på den andra och lägg grädde ovanpå samt garnera med valfria bär eller frukt.

 

Här kommer en annan god variant.

Lägg in tunna äppelskivor mellan botten (kaksmeten) och marängen. Och ha lite kanel och kardemumma i sockerkakssmeten. Sen brer man äppelmos och grädde mellan bottnarna och crème fraiche ovanpå och rostad hasselnöt istället för mandel.  

 

Trevlig Helg!

Tant Gul :-)

 

Etiketter:

12 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages