6

Ost- och vinprovning på Urban Deli

Posted by Tant Gul on 27 november, 2012 in Mat |

 

Igår var jag tillsammans med en god vän på ost – och vinprovning på Urban Deli. Ni som inte bor i Stockholm (eller på Södermalm i Stockholm) undrar säkert vad det är för ett ställe. Det är en blandning av restaurang, mataffär, saluhall och bageri – allt på en och samma gång. Här håller man också vinprovning, chokladprovning och svamputflykter m.m. Stämningen på Urban Deli är opretentiös, trevlig, kreativ och välkommande. Personalen är kunniga och engagerade.

Och igår var det dags för ost – vinprovning. Två vita och två röda viner fick vi prova och flera goda ostar till det. Tyvärr finns inte något av de vinerna vi provade att köpa på systembolaget. Men ni får några andra vintips på samma druva och från samma land som de vi provade.

Det ena vita vinet var en viognier från Spanien. De enda viognier från Spanien som finns på systembolaget just nu är Vallegarcia Viognier (nr 75165). Den går dock bara att köpa genom beställningssortimentet.

Det andra vita vinet vi provade var en pinot blanc från Tyskland. Det finns en trevlig pinot blanc från Pfalz inne på systembolget just nu, Anselmann Weissburgunder Spätlese Trocken (nr 94064). Prova gärna den.

De röda vinerna var en pinot noir från Sydafrika. Jag rekommendera exempelvis Meerlust Pinot Noir (98195). Den äe mycket bra. Slutligen provade vi en sangiovese. Exempelvis Brolio (2705) som ju är en riktig klassiker.

Några av de ostar som vi provade till de goda vinerna var en Munster tvättad i saltlake utspätt med gewurztraminer, en opastöriserad Brie de Meaux, Appenzeller och Manchego mm.

Det som var lite extra kul med den här vinprovningen var att flera av vinerna var gjorda på druvor i länder som man i första hand inte relaterar den druvan till. Till exempel det vita vinet från Spanien tillverkat på druvan viognier.  För mig är viognier en druva som jag i första hand förknippar med Frankrike eller Kalifonien. Samma sak med det sydafrikanska vinet tillverkat av druvan pinot noir (som för övrigt är en av mina favoritdruvor) förknippar jag med Kalifornien och Frankrike. Det var en kul erfarenhet. Alla fyra vinerna var mycket trevliga, och ostarna var också riktigt goda. Framför allt den opastöriserade Brie de Meaux, kungen av alla ostar. :-)

Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

6 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages