15

Olika sorters chokladmousse, hallonpannacotta och chokladsmulor blir en fantastiskt god dessert!

Posted by Tant Gul on 28 december, 2013 in Mat |

Chokladmousse bagerikurs hs Bageri Urban Deli  chokladmousse mm Collage

Så är julhelgen och vår lilla familjeturné till ända. Det har varit jättetrevligt. Vi har ätit, pratat, ätit igen, sovit lite, ätit, prata lite till, rest vidare till nästa, ätit, pratat osv… Det första jag gjorde när vi kom hem vara att gå iväg till gymmet och göra av med lite energi.  För nu skriker kroppen efter att få röra på sig fysiskt och äta lite mer sunt ett tag. Dock har vi en nyårsafton som närmar sig med stormsteg så här kommer först ett tips på en dessert som både ser snygg ut och smakar underbart gott.

Ni som följer min blogg vet att jag under hösten var en kväll på en bageri-och konditorikurs. I ett av inläggen om kursen lämnade jag ut ett recept samt berättade om knepen för att få till en riktigt krämig mousse. När jag tänker på chokladmousse och på hur det vanligvis serveras både hemma hos mig eller ute på någon restaurang så serveras den oftast i en skål eller i ett glas. Men det finns ju faktiskt flera sätt att servera det på. Till exempel som vi fick lära oss på kursen. Fyll chokladmousse, gärna flera sorter som mjölkchoklad, vit choklad osv, i olika små formar. Precis innan de serveras häll upp moussen från de olika formarna i en snygg kombination på en tallrik eller assiette.

På kursen gjorde vi dessutom hallonpannacotta som vi serverade tillsammans med olika sorters chokladmousse samt chokladsmulor. Smakombinationen chokladmousse och hallonpannacotta är fantastisk! om man vill kan man också dekorera med till exempel tunna chokladblad, jordgubbar eller något annat fint. Servera direkt. Eller ställ tallrikarna svalt om det ska serveras senare.

Det fina med den här desserten är också att allt går att göra i förväg. Både chockladmousse och pannacotta går att frysa och sedan är det bara att ta ut den några timmar innan, samma dag, som den ska serveras.
Mörka chokladsmulor

100 g osaltat smör

100 brunt farinsocker

1 g salt

290 g vetemjöl

25 g kakaopulver

Blanda alla ingredienser i en matberedare till smulor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper eller silikon-matta. Ställ det i kylen någon timme. Baka seda i 180 grader i ca 15 – 20 minuter Låt det svalna och smula ev. sönder mer efter behov/önskemål.

Hallonpannacotta

375 g vispgrädde

25 g strösocker

8.0 g vaniljstång

6.0 g Gelatinblad

100 g hallon

Börja med att lägga gelatinbladet i riktigt kallt vatten Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, socker, frön och stången. Låt sjuda i fem minuter. Mosa hallonen eller mixa med en stavmixer. Sila grädden. Smält gelatinet med lite av gräddbladningen,  Häll i hallonmoset/såsen. Rör om. Tillsätt gelatinblandningen. Låt svalna lite innan du fyller upp smeten i valfri form, kopp eller glas. Pannacottan går nu både att ställa in i kylen eller frysas.

chokkladmousse bagerikurs hos Bageri Urban Deli

På höger sida om inlägget finns det fler tips på desserter, samt förätter, varmrätter och mousserande vin eller champagne. Klicka bara på bilderna.

Tant Gul :-)

Etiketter:,

15 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages