8

Nyårsmeny

Posted by Tant Gul on 28 december, 2012 in Mat |

Förrätt

Grillad Halloumiost med rostade pinjenötter och akaciahonung

Dryck: Brocard Petit Chablis Domain Sainte Claire 2010

Vamrätt

Hälleflundra i senapsgrädde med pressad kokt potatis

Dryck:Bollinger Special Cuvée Brut

Dessert

Fryst limetårta (se särskilt inlägg)

DryckEspresso och  eventuellt lite Walcher

Grappa Traminer Aromatico

 

Flera av er är säkert redan i gång och planerar nyårsmiddagen. Men om ni inte redan har bestämt vad ni ska äta så får ni här ett tips på en meny som vi har lagat några gånger. Huvudrätten är en jättegod fiskrätt. Om det är en tre rätters middag äter vi gärna fisk till varmrätt. Desserten är en supergod fryst limetårta. Har ni inte provat den än. Gör det nu! Och givetvis måste man inte använda hela menyn utan bara delar av den. Här kommer recepten.

Grillad halloumiost med rostade pinjenötter och akaciahonung.                       

300 halloumiost (räkna med 2 skivor per person) pinjenötter

olivolja

akaciahonung, av bra kvalitet

krispsallad

 Skär osten i skivor. Pensla lite olivolja på skivorna. Grilla i en grillpanna.Lägg i pinjenötterna i en torr het stekpanna och rosta på hög värme.Tänk på att pinjenötterna snabbt får färg och blir färdigrostade. Lägg upp några blad krispsallad på en tallrik. Lägg på ett par ostskivor. Ringla lite honung och strö rostade pinjenötter över.

Hälleflundra i senapsgrädde (4 pers)

800 g hälleflundra i bit (eller någon annan plattfisk)
2 skållade, skalade och urkärnade tomater
1 purjolök
2 msk smör
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
2 dl vitt vin
1 msk dijonsenap
2 dl vispgrädde
2 krm salt, 1/2 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja

Skär tomaterna i strimlor. Skölj purjolöken och strimla den. Fräs tomat och purjo hastigt i lite av smöret och håll det varmt. Skär fisken i 4 lika stora, cirka 2 cm tjocka bitar. Salta och peppra. Bryn resten av smöret i en traktörpanna, lägg i fisken och stek på svag värme i 2 minuter på varje sida, gärna under lock. Ta upp fisken och håll den varm under folie.
Slå vinet i pannan och låt det koka lite. Tillsätt senap och grädde. Låt det sjuda i några minuter så att det kokar ihop. Smaksätt med salt och vitpeppar. Lägg tillbaka fisken.

Servera fisken på varma tallrikar med senapsgrädden runt om och tomat och purjolök ovanpå fisken. Strö över persilja. Kokt pressad potatis är gott till.

Jag har tidigare tipsat om bra mousserande vin och champagne.

Här kommer också fler tips på god förrätt, varmrätt och dessert.

Förrätt

Crostini med svamptapenade

Tunnbrödssnittar

Caprese-mozzarella med tomater

Laxrullar med färskost och wasabi

Parmarullar med färskost och gräslök

 Salamirullar med färskost och soltorkade tomater

Snittar med parmesankräm och fikon

Fikon fyllda med gorgonzola

Varmrätt

Fisk

Lax Chablis

Torsk med skirat smör, ägg, pepparrot och handskalade räkor

Saffransgrönsaker med lax

Kött

Lammfilé och sallad, morötter, skogschampinjoner, oliver, crema di balsamico och getostkräm

Asiatisk sallad med nudlar och fläskfilé

Filet de porc à la moutarde

Dessert

Cheesecake i glas

Tropisk fruktsallad med kryddig dressing

Varma bär med kokos och cashewgrädde

 Tant Gul :-)

Etiketter:, , , ,

8 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages