9

Nötpaj med blåbär, hallon och hemgjord vaniljsås

Posted by Tant Gul on 10 mars, 2013 in Mat |

 

Utsikt från fotografiska bild 1 kopiera

I fredags var jag på fotografiska. Ett av mina favoritmuseum här i Stockholm. Och som vanligt pågår det där flera spännande utställningar. Bland annat The Man, the Image & the World om fotografen  Henri Cartier-Bresson. Den mannen hade en otrolig förmåga att med sin kamera  fånga ögonblick ur livet. Att berätta om livet. Ofta historiska händelser.  För han hade förmågan att finnas på plats i det avgörande ögonblicket. Är man foto – och/eller historiskt intresserad är det verkligen en utställning man bör se.  Och, man bör också passa på att fika eller äta en bit mat i bistron. Ja, det är lite dyrt. Men, förutom att de har otroligt bra kvalitet på mat och fika kan man också njuta av en av Stockholms vackraste utsikter.

Hallon- och blåbärspaj

Den här helgen njöt vi, förutom av det vackra vädret, så klart, av en jättegod bärpaj som jag gjorde igår. Den är helt utan mjöl och socker. Däremot innehåller den massor av kardemumma- eller kanelkryddade nötter.  Jag använde den här gången hasselnötter. Men givetvis går det bra med andra nötter. Gärna flera olika sorter.

Nötpaj med bär (4-6 port.)

400 g blåbär- och /eller hallon

75 g smör

2 ägg

4 dl hackade nötter tex. hasselnötter

1 msk kardemumma eller kanel

smör att ha smörja ugnsformen med

Lägg bären i en smord ungsäker form. Smält smöret. Blanda smör, ägg, nötter, kardemumma/kanel i en skål.  Lägg nötdegen över bären. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter i 200 grader, tills pajdegen har fått en fin gyllene färg.

Gott till pajen, och faktiskt inte alls särskilt svårt, är det att göra egen vaniljsås.

Vaniljsås

3 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpulver

3 äggulor

ev. 1 tsk Stevia strö (eller strösocker)

Häll 1 dl av grädden i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vaniljpulver. Låt det koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan och grädden det svalna. Vispa under tiden äggulorna. Tillsätt ev. stevia strö (eller strösocker). Sjud såsen på låg värme samtidigt som du vispar tills såsen tjocknar något. Ta såsen från värmen. Häll över i en skål och låt det stå och kallna. (receptet från Anna Hallén)

Vispa upp resten av grädden och vänd ner i vaniljsåsen. Servera tillsammans med bärpajen.

                                                                Tant Gul :-)

Hallon- och blåbärspaj bild 2

Etiketter:, , , , ,

9 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages