1

Moselvin

Posted by Tant Gul on 10 maj, 2014 in Mat, Vin |

Vinodling från slottet 3 kopiera

Mosel har en lång vintradition. Faktiskt lika lång som vår tideräkning. Det var romarna som förde dit vinrankor, odlade upp och bedrev vinhandel. Äldstingen som äger hotellet Zenthof  i Cochem där vi bodde när vi var där (se tidigare inlägg) hade ett genuint intresse både för vin och historia och utbrast vid ett tillfälle när vi samtalade ” ni förstår romarna stannade här eftersom om de hade fortsatt ännu längre norrut hade de inte kunnat odla vin av god kvalitet. Och varför skulle man bosätta sig där då?! :-) 

I moseldalen odlar man nästan uteslutande vitt vin. Från torrt till söta. Det är vädret som är den viktiga kvalitetsfaktorn. Den djupa dalen med sina höga sluttningar erbjuder varma och soliga lägen och som ger vin av hög kvalitet. Den magra skifferjorden ger den karaktäristiska pertroleum-doften. Druvan är i huvudsak riesling men också bland annat Elbing. (Källa: En värld av vin)

Vinflskor på trappa utanför butik

Vinets färg är grönaktigt till guldgult. Vinernas doft och smak kännetecknas ofta av aprikoser, persikor, syra, elegans och som jag nämnde tidigare petroleum.  Ett moselvin kan man dricka både när det är ungt och när det är moget (äldre). Det som händer vinet när det blir äldre och moget är att doft och smak fördjupas. En tydlig petroleumsmak framträder då också.  Medan ett ungt vin är mer mineraligt och smakar grönt omoget äpple.

De torra vinerna benämns  trocken. Halbtrocken för tyskarna motsvarar inte det vi här i Sverige menar med halvtorrt vin. Det är snarare nästan torrt. Det som vi normalt i Sverige förknippar med halvtorrt vin dvs. att det börjar ha en smak av markerad sötma  kallas i Tyskland för Lieblich. Och süss är det som vi kallar för halvsöt till sött vin. Sedan finns det olika kvaliteter inom det här också. Är ni med? :-)

Trocken och halbtrocken är i första hand matvin (huvudrätt). Liebliech är mer ett vin att bara dricka som det är.  Süss är ett ost och efterrättsvin. Beroende på hur sött det är. Vi provade bland annat en fantastiskt Auslese samt en trockenbeerenauslese,båda på rieslingdruvan, förstås :-) Vi kunde inte motstå någon av dem så en flaska av varje fick följa med hem.

Vinbutik i serveing i ett garage kopiera

I Mosel kan man både prova och köpa vin i särskilda vinbutiker som finns överallt inne i centrala Cochem. Men också på vingårdar och i restauranger. En av dagarna bilade vi längst med Moselfloden och alla byar. Vi stannade bl.a. i lilla byn Zell och där träffade vi en äldre kvinna som sålde och serverade egenproducerat vin i en lokal som från början hade varit ett garage. :-) Givetvis provade vi några av hennes viner och köpte med oss några flaskor också.

Vinsten kopiera

Vinsten är små kristaller som uppstår som restprodukt vid vinframställning. De uppstår när vinet kyls, och en del vintillverkare kyler därför vinet innan buteljering och filtrerar bort vinstenen. I viner av högre kvalitet vill man dock undvika all filtrering så mycket som möjligt, och därför kan man hitta kristallerna i botten av dessa flaskor, och är alltså ett kvalitetstecken.

Tant Gul :-)

Etiketter:

1 Comment

  • Vad intressant att läsa om vinerna från området. Känner i princip inte till något alls om dem så det är intressant att få veta mer. Det låter som om ni hade helt underbara dagar. Innan vi hade barn åkte min man och jag runt och besökte vingårdar i Italien, i Toscana och i Le Langhe i Piemonte – det var väldigt intressant. Vi åkte mest på måfå och hade inget inbokat, men det blev bra ändå. Kul att läsa om er resa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages