14

Mmm…nybakade bullar med choklad- eller blåbärsfyllning! Och matbloggsträff!

Posted by Tant Gul on 7 november, 2012 in Mat |

När min son och jag var hemma hos min pappa för ett par helger sedan frossade vi rejält i god mat och gott fikabröd. Pappas sambo är väldigt förtjust i att baka kakor, tårtor och bullar. När hon och pappa bullar upp för fika brukar min man och jag utbrista ” Men jösses! du borde öppna konditori!” Och det är inte bara för att det är så många sorters kakor som vi utbrister det, utan också för att kakorna är så fina, som små konstverk. Och såå goda. Det är både klassiska kakor och bullar men också en del egenkomponerat. Till exempel så tror jag att vetebullarna fyllda med choklad och blåbärsylt är en egen idé.

Nybakade bullar ju så himla gott! eller hur. Dofterna som sprider sig när man bakar är ljuvliga. Jag har ett jättegott recept på bullar fyllda med mandelmassa och blåbärsylt eller mandelmassa och choklad. Vill man, som pappas sambo, använda båda blåbär- och chokladfyllning går det säkert också jättebra. Just mandelmassan i fyllningen ger en extra smakdimension om jag uppskattar mycket. Receptet är ursprungligen från Allt Om Mat:s stora kokbok. Men, som vanligt har jag anpassat receptet en del för att det ska passa mig ännu bättre .

Bullar med choklad eller blåbärsylt

Grunddeg (ca. 48 bullar)

2 tsk hel kardemumma

50 g jäst

5 dl mjölk

1 dl strösocker (eller ICA:s Stevia strö)

1/2 tsk salt

150 g smör (rumsvarmt)

ca 1,4 liter vetemjöl

ägg,  till pensling

pärlsocker till garnering

Stöt kardemumman i mortel. Värm mjölk till fingervarmt dvs. 37 grader.  Under tiden som du värmer mjölken så smula jästen i en bunke. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst upp sig . Tillsätt resten av mjölken samt kardemumma, socker, salt, smör och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Chokladfyllning.

150 g mandelmassa

150 g mörk choklad (70%)

150 g smör (rumvarmt)

3 msk socker (eller ICA;s Stevia Strö)

3 msk kakao

Finriv mandelmassan och finhacka chokladen. Rör ihop med smör, socker och kakao.

Blåbärsfyllning

150 g mandelmassa

150 g smör (rumsvarmt)

3 msk strösocker (eller ICA:s Stevia Strö)

1 1/2 dl blåbärssylt

Finriv mandelmassa och blanda med smör och socker.

Dela degen i tre delar. Kavla ut degbitarna till plattor ca 30 x 32 cm. Bred på fyllningen på degplattorna. Rulla ihop och skär i cm 2 cm breda snäckor. Lägg snäckorna i bullformar ställda på en plåt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Vispa upp ägg lätt och pensla snäckorna. Strö pärlsocker över. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

:-)

 Mitt Kök-mässan!

I morgon ska jag iväg till Mitt Kök-mässan i Älvsjö.  På mässan träffar man och samtalar med etablerade kockar, matföretag/leverantörer, vinproducenter m.m. Det arrangeras också en mängd seminarier inom området mat och vin. Den första dagen, dvs. i morgon (den 8 nov), finns det dessutom ett särskilt rum där matbloggare kan träffas, fika och samtala. Klockan 16.00 har man också anordnat en träff i bloggrummet och då har du möjlighet att vara med och diskutera frågor som –  hur/när du bör ta betalt och få ersättning. Detta kan vara relevant när t.ex. företag vill att man ska lägga ut reklam på bloggen, eller när någon är intresserade av att använda bilder som man själv har tagit osv.

Det skulle vara kul att träffa er som jag har kontakt med här på min blogg på mässan. Jag vet att många av er bor långt från Stockholm men tänk om jag i alla fall  fick träffa någon av er. Och har du en egen matblogg, har dessutom Mitt Kök erbjudit gratisbiljett till mässan. Det är Kinna som har mabloggen Kinnas blogg – mormors mat som administrerar det. Hon kommer också att vara värdinna i bloggrummet.  Jag vet inte om de finns några biljetter kvar, men ta gärna kontakt med henne och hör efter.

I vilket fall, kommer jag att berätta om mitt besök på mässan här på bloggen.

Ha en bra kväll!

Tant Gul :-)

Etiketter:,

14 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages