13

Midsommarbuffé, jordgubbar och Tyresö Slott

Posted by Tant Gul on 26 juni, 2012 in Mat |

Mmm..helgen var så jätteskön. En fin midsommarafton hade vi med traditionellt midsommarfirande vid den gamla hembygdsgården på promenad avstånd från oss. 

Måste erkänna att det är en rätt märklig syn att se grannar och föräldrar till sonens skolkompisar hoppa omkring och kvacka och sjunga små grodorna….:-)

På lördagen regnade det hela dagen så sonen och jag passade på att rita, måla, klippa och klistra. Jag ritar och målar helst men sonen vill gärna klippa och klistra också. Vi kan sitta i timmar mitt emot varandra helt inne i vårt eget och så då och då tittar vi upp och pratar om vad vi håller på med. Och blir lite inspirerade av varandra.

På söndagen var det soligt och fint igen så då gav vi oss iväg på en bilutflykt till Tyresö slott. Där åt vi middag och promenerade runt i slottsträdgården. Vi avslutade med ett besök i handelsträdgården som ligger i anknytning till slottsparken. Jag passade givetvis på att köpa några plantor. Den här gången blev det Klättervildvin som ska växa längst med ena väggen vid vår uteplats/pergola och Isop-plantor (vita) som jag planterade tillsammans med min lavendel. Hoppas bara de klarar sig nu i allt regn.

God mat åt vi förstås på midsommaraftonen. Det blev en buffé med bland annat laxpaté, klassisk kall crème fraichesås (med stenbitsrom och finhackad rödlök), massor av färska räkor samt en chili-aioli att dippa räkorna i. Mums vad gott det var!

Laxpaté med grönsaker

2 morötter

1 palsternacka

1 kg skinn- och benfritt laxkött

4 ägg

2 tsk hackad chilifrukt

1 msk salt

8 dl vispgrädde

Skär grönsakerna i smala stavar. Koka dem i lättsaltat vatten. Skär laxköttet i mindre bitar. Lägg laxbitarna i en matberedare tillsammans med ägg, chili och salt och mixa. Spädd med grädde. Smörj en avlång form med smör. Häll i en tredjedel av smeten och varva sedan grönsaksstavarna med resten av smeten. Häll 1 centimeter vatten i en ugnspanna. Ställ i formen och grädda i ca 40 minuter. Efter 10 minuter, när ytan har stelnat något, lägg på ugnsfolie och grädda färdigt. Prova med en sticka att patén är helt torr. Då är den färdig. Patén är god att äta både när den är ljummen eller när den är kall (recept www.ICA.se)

Servera med grönsallad och en god kall sås. En klassiker är crème fraiche med stenbitsrom, finhackad rödlök och lite pressad citron.

Aioli är också gott till. Gärna smaksatt med chili.

Chili-aioli

2-3 vitlöksklyftor

2 äggulor

2 1/2 dl neutral olja

salt

peppar

färsk chili eller chilipasta

Pressa vitlöksklyftorna i en skål. Tillsätt äggulorna. Rör Droppvis ned oljan. Var noga med att oljan och äggen är i samma temperatur så att inte majonnäsen skär sig. Smaka av majonnäsen med salt, peppar och finstrimlad chili eller lite, lite chilipasta. (recept www.ICA.se)

Jordgubbar vill man ju gärna äta på midsommaraftonen. Och vi gjorde det enkelt för oss i år. Vi vispade grädde. Hade i riven mörk choklad i grädden. Skivade färska jordgubbar och toppade med chokladgrädden och grovhackade paranöter. Enkelt, ja, men så gott!!

 

Så var det vardag igen. Mannen från och med den här veckan semester och sonen sommarlov. Och jag, jaa jag får tåla mig och gå till jobba i två veckor till.

 

                                                        Ha en bra vecka, vetja!

                                                                   Tant Gul :-)

 

Etiketter:,

13 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages