33

Matbloggsträff och diskussion om etiska riktlinjer

Posted by Tant Gul on 18 november, 2012 in Mat |

Så samlades vi alla matbloggare i ett rum en trappa upp i mässhallen (Mitt Kök-mässan Stockholm). Vi började med att presentera oss. Det var förstås roligt att i verkligheten se flera av bloggarna som man följer, eller i alla fall stöter på, på nätet i olika sammanhang.

Det var Kinna (Kinnas blogg – Mormors mat) som hade ordnat med ett utrymme i mässan där vi kunde ses. När det kom ut att det fanns möjligheter för oss matbloggare att träffas och fika, kom det också snart önskemål om att samlas och diskutera några frågor som kunde intressera matbloggare. På samma sätt hade man gjort på Mitt Kök-mässan i Göteborg tidigare under hösten. Där hade man bland annat diskuterat ”hur tar man betalt? och hur kan man tjäna pengar på sin blogg” ämnen som fler gärna ville fortsätta att diskutera också här i Stockholm.

Vanligt är ju att vi matbloggare får hem produkter från företag som vill att vi ska skriva om produkten. Utan att få något betalt för det.

Flera bloggare berättade också att de fått förfrågan om att åka iväg till något arrangemang förknippat med mat (mässor eller dyl.) för att skriva om det, utan betalning. Gratis journalistik! utbrast någon som själv var journalist. Till och med eventuella resekostnader skulle man står för själv.

Men på mötet fanns det även bloggare som också har eget företag på nätet och som hade en helt annan erfarenhet. Och det var att matbloggare kontaktar företaget och erbjuder sig att skriva om produkten i sin blogg om man i gengäld får produkten gratis. Det kan röra sig om saker som kostar ganska många hundralappar. Något som inte heller uppfattades som helt okej.

Själv får jag också rätt så ofta förfrågan om man får använda mina bilder som jag lägger ut på bloggen. Givetvis bör man även där ta ställning till när det är okej att det är gratis och när man kanske ska få betalt för det.

Många vet inte heller att det kan vara ett brott att använda bilder utan att fråga och man måste också alltid ange vem fotografen är. Det är rätt så vanligt att jag ser bloggar som har ”lånat bilder” från stora sajter eller andra bloggar. De kan uppfattas som stöld och att man råkar ut för böter.

Vi diskuterade också att det är rätt så populärt att bloggare tillsammans med något företag anordnar en tävling där man vinner en produkt från företaget. Men få är medvetna om att det är rätt så stränga krav på att det verkligen är en tävling, att utgången i arrangemanget avgörs av någon prestation, som till exempel att deltagaren kan svara på fler kunskapsfrågor än andra som deltar. Prestationsmomentet får inte vara för enkelt för då kan det anses vara ett lotteri. Räknas det som ett lotteri så krävs det tillstånd av Lotteriinspektionen. Och då är det till och med så att tillstånd ges inte till privatpersoner eller företag.

På träffen kom det upp förslag på att vi skulle kunna ta fram gemensamma ”etiska riktlinjer” som vi matbloggare kan luta oss mot. De skulle man kunna skicka ut till de företag som tar kontakt med en eller kanske till och med lägga ut någonstans på bloggen, så att det redan från början är tydligt vad som gäller. Det kan också fungera som ett stöd om man är lite osäker på hur man ska förhålla sig till olika erbjudanden.

Något som jag själv har tänkt på är att när matbloggare gör reklam för en produkt åt ett företag så bör man också tala om att det är ett reklaminlägg. Annars kan man missleda läsaren att tro att det är den egna uppfattningen.

Att tjäna pengar på sin blogg är förstås inte helt lätt. Och det är få som kan leva på att ha en matblogg. Reklaminlägg ger oftast inte mycket pengar. En större mat- eller receptsajt kan möjligtvis leva på det.

Själv ser jag mig verkligen som en ”fritidsbloggare”. Det är bara ett av mina intressen bland flera andra (om än ett roligt sådant) och mitt mål är inte att tjäna pengar på den. Dock tycker jag förstås inte att man ska göra ett stort arbete gratis åt företag som mycket väl har råd att betala för sig. Jag tycker det här är en viktig diskussion. En större medvetenhet och kunskap både hos bloggare och företagare behövs, tycker jag

                                                                      Tant Gul :-)

Med på bilderna är:

Annika Ingemarsson (smaskens.nu)

Eleonora von Essen  (pyttes.se)

Kinna Jonsson (Kinnas blogg – mormors mat)

Kari (spisat.se)

Susanne Jarl (recepten.se)

Caroline Nilsson (mamma i form)

Madeleine Landley (Landleys kök)

 

Etiketter:,

33 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages