22

Mandel- eller nötmuffins!

Posted by Tant Gul on 4 november, 2012 in Mat |

 

Hoppas ni har haft en fin Alla helgonsdag, en minnesdag över nära och kära som har gått bort. Det är, i alla fall för mig, en speciell dag eller helg. Visste ni att förr trodde man att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar. Det lever kvar i dag i seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar. Även om jag inte har möjlighet att besöka de dödas gravar tänder jag många lyktor och ljus. Och jag tänker på, och minns, anhöriga och vänner som inte finns i min närhet längre.  Jag känner också ett extra stort behov av att få rå om min familj och vänner som lever. Att visa lite extra mycket vad de betyder för mig. Och att tala om hur viktigt det är att ta hand om varandra. För en dag finns vi inte här och då kan det vara skönt att veta att man gett varandra kärlek och omtanke. Så nog om detta.

:-)

Jag passade på att baka goda muffins i går. Mandel/nötmuffins utan något mjöl i receptet. De blev riktigt goda. Jag grovhackade mandeln i matberedaren. Och det blev bra men nästa gång tror jaga att jag ska prova att mala mandeln i min mandelkvarn. För att få den ännu mer finmald. Givetvis går det att byta ut mandeln mot nötter eller blanda med båda mandel och nötter. Jag provade att toppa några av muffinsen med mandelspån. Men det går ju givetvis att toppa med allt möjligt gott.

Mandel- eller nötmuffins (6 st.)

200 g sötmandel eller nötter (eller hälften mandel hälften nötter)

2 ägg

3 msk honung

1 dl kokosflingor

1/2 dl vaniljkesella

1/2 tsk kardemummakärnor

ev. 1 tsk vaniljsocker eller ICA:s Stevia strö (kan också uteslutas helt)

1 tsk bakpulver

ev. 1 dl flagad mandel

Mixa mandlarna/nötterna fint i en matberedare. Stöt kardemummakärnorna också fint i en mortel. Vispa ägg och honung poröst. Tillsätt mandel, kokos, kesella, de stötta kardemumkärnorna, bakpulver och ev. vaniljsocker. Fyll 6 muffinsformar och toppa ev. med flagad mandel. Grädda i  mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter. (ursprungsreceptet men med en del modifiering kommer från Ulrika Davidsson kostrådgivare m.m.)

Tant Gul :-)

Etiketter:, , ,

22 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages