5

Varning för barnkalas!

Posted by Tant Gul on 20 maj, 2012 in Mat |

Här hemma har det varit bråda dagar. Sonen skulle ”äntligen” hålla kalas för kompisarna idag. Åtta spralliga 6-7 åringar (samt fyra kaffesugna föräldrar) stormade in i vårt hus och trädgård. I år ville vi så gärna hålla kalaset ute i trädgården så vi höll tummarna hårt, hårt att det skulle vara fint väder. Och dagen blev strålande vacker! 

Mannen och jag satt i går kväll och klurade ut gåtor och ritade lappar som vi la ut i området där vi bor och som skulle leda till en skatt som vi hade gömt uppe på vinden. Och så var det korvgrillning och så massor av tårta förstås.

Bilden är från förra årets barnkalas (inomhus)

Sonen har vissa bestämda uppfattningar om hur hans kalas ska vara utformade. På släktkalaset (ja alltså farmor, farfar och morfar osv..) ska det alltid vara ”Mammas tårta” och gärna några av farmors (svärmors) goda kakor. På barnkalaset är önskemålet en Star Wars tårta, Oreo cookies och något mer gott som vi har bakat tillsammans.

"mammas tårta"

” Mammas tårta” är den första tårtan som jag gjorde till min son. Då var han riktigt liten och tårtan är förstås anpassad utifrån de enkla smaker som han tyckte om då. Det roliga är att tårtan, trots sin enkelhet, är lika uppskattad av vuxna som av barn. Jag har försökt byta ut eller utveckla tårtan. Det finns ju så många goda tårtrecept att prova. Men det är inte populärt. Några gånger har jag gjort fler tårtor dvs. en ”Mammas tårta” och så någon mer ”vuxen tårta”. Men det blir mycket jobb och mycket tårta.

Till Mammas tårta kan man antingen baka egna tårtbottnar eller så köper man färdiga. Det smakar helt okej det också.

Mammas tårta

3 tårtbottnar

3 dl vaniljkräm

2 dl kesella jordgubb/lime eller hallonmousse

ev. lite frusna eller färska hallon

2-3 dl vispgrädde

l/2 msk strösocker

karamellströssel och ev. någon mer dekoration

Gör först vaniljkrämen. Låt den stå en stund. Vispa grädden. Bred ut vaniljkräm på en av tårtbottnarna. Lägg sedan en tårtbotten ovanpå och bred kesella eller mousse på. Det är också gott att lägga på lite frusna eller färska hallon på kesellan/moussen. Lägg sedan på sista tårtbotten. Bred på vispad grädde ovanpå och runt om på kanterna. Dekorera med karamellströssel och eventuellt något mer.

Bilden är från förra årets kalas

Förra året när det var dags för födelsedagskalas berättade min son för kompisen att han skulle ha en Star Wars tårta på sitt kalas. Kompisen svarade med imponerad röst ”åh ska din mamma göra en” min son svarade lite tvekande att han inte trodde att jag kan göra en riktig Star Wars tårta. Kompisen utbrast då ”jo! det tror jag. För din mamma kan ju laga och baka precis allt”. Vilken kille! Han är förstås bjuden även på årets kalas. :-)
Både sonen och kompisen hade lite rätt båda två för jag kan nog få till en prinsesstårta vilket en Star Wars tårta egentligen är. Skillnaden är dock att man bytt ut det gröna eller rosa marsipanöverdraget till vit marsipan med en tjusig Star Wars bild på. Och ja, där går i alla fall gränsen för vad jag klarar av…:-)

Här var det färdigkalasat ¨bilden är från förra årets barnkalas.

 Slut på kalasandet för den här gången. Som ni säkert lagt märke till så är det inte några bilder från årets kalas. Jag hann inte med att fotografera så mycket den här gången. Så det fick bli några bilder från förra årets kalas.

 

jaha det var den helgen det. Dags för en ny vecka. Tur att jag inte har något emot måndagar. Det är ju rätt många sådana under ett år. :-)

                Ha det gott !

                 Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

5 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages