14

Lördagskväll med trevliga vänner och ”Paglia e fieno”

Posted by Tant Gul on 6 november, 2011 in Mat |

God mat och blommor i underbara färger dominerade vårt hem den här helgen...Så var allahelgonahelgen slut . Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och kväll igår tillsammans med goda vänner.  Min man och jag lagade en trerättersmiddag samtidigt som vi hade intressanta samtal med våra vänner.  Och småkillarna sprang runt i husen här omkring (min son för andra gången den här veckan) och roppade bus eller godis..:-) Tålmodiga grannar fyllde ännu en gång hinken med så mycket godis att den snart var knökfull. Och killarna proppade i sig så att i alla fall min son fick ont i magen…:-)
 
Mycket av maten den här kvällen var inspirerat av det italienska köket och då främst norra Italien, närmare bestämt Toscana. Till förrätt gjorde min man en klassisk italiensk rätt ”Caprese ”men på ett i alla fall för oss, nyare sätt. Vi använde citronskal och olivolja limone som gav en frisk och syrlig touch på rätten.
 
 Caprese – Mozzarella med tomater (4 pers)
4 medelstora , aromatiska tomater
300 g mozzarella (helst buffel)
flingsalt, nymalen svartpeppar
1/2 dl olivolja limome
1 knippe färsk basilika
finrivet skal från en citron
pinjenötter
balsamvinäger
 
Skölj tomaterna och skiva dem tvärs över. Skär Mozzarellan i skivor. Varva tomat, mozzarella och basilika blad på fyra tallrikar gärna staplat på höjden. Avsluta med mozzarella. Droppa olivolja över mozzarellastapeln och runt om på tallriken. Droppa också lite balsamvinäger på mozzarellastapeln. Finriv skalet på en citron och strö på mozzarellastapeln samt lite runt om på tallriken.  Rosta pinjenötter och strö ut på tallriken. Avsluta med att salta med flingsalt samt ta några tag med pepparkvarnen. Till förätten serverade vi ett vitt vin som vi är mycket förtjusta i; Allegrini Soave Classico 2010.
 
 
Till varmrätten lagade jag en pastarätt med luftorkad skinka och svamp ”Halm och hö (Paglia e fieno) . Rätten har en mustig och god smak och också här använder man citron som ger den där så syrligt fräscha smaken på rätten. Recepten till  förrätten och varmrätten är ursprungligen hämtade ut en kokbok som heter Italienska köket. Under åren har de dock ändrats och anpassats efter våra smaker och nycker.
 
Paglia e fieno ( 4-6 pers).
Vita och gröna nudlar/bandpasta
200 g lufttorkad skinka
300 g färsk svamp (champinjoner, ostronskivling, kantareller eller karljohan)
saften av en halv citron
1 1/2 msk smör el margarin
1 klyfta vitlök
2 dl vispgrädde
1 1 /2 dl köttbuljong (tärning + vatten)
1/2 knippe persilja
salt, nymalen peppar
1/2 knippe färsk basilika
 
nyriven paremasost

Skär skinkan i tunna strimlor. Rensa svampen och skär den i tunna skivor och droppa över en msk citronsaft.

Smält 1/2 msk fett i en kastrull. Pressa i vitlöken och låt den bli mjuk. Häll på grädden och buljongen. Låt såsen småkoka tills den är tjock och krämig. Smält resten av matfettet i en stekpanna. Rör ner svampen och fräs den. Finhacka pesiljan, blanda med skinka och svamp och fräs på svag värme. Salta och peppra lite.

Koka de vita och gröna nudlarna. Smaka av gräddsåsen med salt, peppar och citronsaft. Lägg en portion nudlar på varje tallrik. Häll gräddsås över nudlarna. Täck med svamp- och skinkblandning. Strö över färska basilikablad. Mal peppar över och servera med nyriven parmesan. Smaka och njuut..:-)

Ett ett mycket bra vin till  pastarätten är Monti Garbi Ripasso 2008. Vinet är kanske inte något typist pastavin eftersom det är ett kraftigare vin. Men just till den här pastarätten med mustiga smaker fungerar det jättebra. Tycker vi…:-)

Inlägg om desserten kommr senare i veckan.

Hemmet blev den här helgen också fylld av vackra blommor i underbara färger då både min man kom hem med en underbar blommbukett och våra vänner likaså.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            Tant Gul :-)

Etiketter:,

14 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages