8

Lax chablis eller ”svärmors kryddiga lax”

Posted by Tant Gul on 20 juni, 2012 in Mat |

 

Ja jösses amalia, nu är det faktiskt snart midsommarafton. Och vad ska man äta då? Ja de flesta av er har kanske redan planerat färdig vad ni ska äta. Men en och annan letar säkert fortfarande i receptböcker och på nätet. Och funderar och funderar, men kommer inte på något, eller kan inte bestämma sig. Här kommer ett tips på en jättefin laxrätt som är otroligt god, gärna med färskpotatis till. Rätten passar mycket bra till midsommar om man inte tänkt sig en midsommarbuffé.

Lax Chablis (4 pers)
4 st. laxfiléer
2 st. schalottenlök
1 msk smör eller margarin
1 dl fiskbuljong
3 dl torrt vitt vin (Chablis eller något annat icke fatlagrat vin)
3 dl vispgrädde
1 msk smör
löjrom eller svart kaviar

Lägg laxskivorna på ett smort ugnssäkert fat. Skala och hacka löken. Fräs den i matfett så att den blir genomskinlig och mjuk. Häll på fiskbuljong, vitt vin och grädde. Låt alltsammans koka ner till hälften (ca 3 dl) på svag värme. Salta lite om det behövs. Klicka sist i 1 msk smör det gör såsen extra blank. :-)

Sätt in fiskfatet i ugnen i 250 grader cirka 5 minuter. Lägg över fisken på heta tallrikar. Bred på löjrom eller kaviar. Häll till sist över såsen. Servera med kokt färskpotatis. Smaka och njut!

Gott tillbehör till laxen är skållade och urkärnade tomater och purjolök som du finstrimlar. Fräs först tomatstrimlorna i lite smör. Lägg upp i folie och tillslut för att behålla värmen. Fräs purjolöken i lite smör. Lägg det också i folie och tillslut. Servera tillsammans med laxen och färskpotatisen.

Har man planer på att äta buffé så kan jag varmt rekommendera ”svärmors kryddiga lax”. Den passar jättebra, jättebra på en sommarbuffé.

Svärmors kryddiga lax
1 kg lax
2 msk hummerfond
1 msk grönpeppar
1 msk rosépeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk citronpeppar
1.5 msk salt
3/4 dl. farinsocker

Mortla pepparkryddorna grovt. Blanda i salt, farinsocker och citronpeppar. Ta bort skinnet på laxen och lägg den på en smord plåt. Pensla laxen med hummerfond. Strö över kryddorna. Stek i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter. Den färdiga laxen är lika god att äta kall som varm.

En kall yoghurtsås med pressad lime passar perfekt till laxen.

Tårta eller en god dessert är väl ett måste på midsommaraftonen. Till exempel är Cheesecake lime en fantastiskt god tårta. Och så enkel att göra.

Här kommer några fler goda tips:

Fryst limetårta

Pinocchiotårta

Rulltårtsbakelse

Cheesecake i glas

Tropisk fruktsallad

Citronfromage

Stressa nu inte ihjäl er inför helgen. Det blir trevligt ändå. Allting måste inte vara perfekt. Umgås och njut av dagen och sommaren.

                                                     Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

8 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages