10

Krustader, dipp och en ljuvlig soppa

Posted by Tant Gul on 20 januari, 2014 in Mat |

Röra på stenbtsrom, gräslök m.m.

Hade en jätteskön helg tillsammans med familjen. Dock lite stel i kroppen efter ett tennispass på lördagen, skridskoåkning (med hockeyrör och klubba) på söndagen och så tennisträning idag, igen. I morgon blir det lite styrketräning också sedan blir det vila från träningen några dagar.

Lovade att berätta om maten jag bjöd på när jag hade vinprovningen förra helgen. Så här såg menyn ut.

Förtugg
Rom- och gräslöksdipp med hårt bröd
Krustader med camembert och fikonmarmelad

Varmrätt
Fisksoppa med rökt lax och tomat- och basilikabröd

Dessert
Cheesecake med äpple, kanel och lime

Jag bjöd på två olika tilltugg till det mousserande vinet innan vi satt oss till bords och provade de andra vinerna. Båda förtuggen var mycket goda. Men, jag fick problem med konsistensen på Rom- och gräsdippen. Enligt receptet ska man vispa crème fraichen med en elvisp tills den blir fast i konsistensen. Problemet var att ju att ju mer jag vispade desto tunnare blev den. Till slut gav jag upp.Och det blev en tunn nästan lite rinnig dipp. Inte alls vad jag hade tänkt mig. Jag berättade det för mina väninnor när de kom. Då berättade en av väninnorna att crème fraiche faktiskt blir fastare om man vispar den,  i alla fall vart efter. Hon hade faktiskt provat det. Men man måste vispa mycket länge. Så om ni provar det receptet så gör som ni vill. Antingen vispar ni crème fraiche läänge. Eller så låter ni den vara som den är och bara rör i ingredienserna. Huvudsaken är att det blir en krämig  dipp för det är liksom meningen för att det ska fungera att lägga på eller dippa med knäckebrödet.

Rom- och gräslöksdipp med hårt bröd

2 dl crème fraiche

1 schalottenlök

1 knippe gräslök

1 tsk dijonsenap

50 g löjrom eller stenbitsrom

salt

malen svartpeppar

tunt knäckebröd

Vispa crème fraiche med elvisp tills den blir fast. Skala och finhacka schalottenlök och gräslök och blanda i. Tillsätt senap och rom. Salta och peppra. (recept från ICA:s hemsida)

Gör många krustader för de är goda och brukar har en rungande åtgång.

Krustader med camembert

krustader

camembert

fikonmarmelad

Skär bort kanterna på osten. Dela i mindre bitar och lägg en bit i varje krustad. Sätt in i ugnen i 200 grader tills osten smälter, ca 5 minuter. Lägg en klick fikonmarmelad i krustaderna. (recept från matbloggen Remsan bistro)

Fisksoppa med rökt lax

Varmrätten jag bjöd på var en fisksoppa som mannen bjudit mig på flera gånger och som blir så ljuvligt god på grund av den rökta laxen (och grädden förstås). Till det det goda tomat- och basilikabrödet. Förresten visste ni om att fisksoppa ibland kallas för ”tantsoppa” ? Nää det visste i alla fall inte jag förrän jag för några veckor sedan såg ett inlägg av en vän i facebook. Där stod det att hon skulle bjuda på ”tantsoppa”. Jag försökte komma på om det var någon soppa som jag kunde tänka mig kallas för ”tantsoppa”. Det enda jag kom på var köttsoppa. Ni vet den gamla klassiska klara soppan man fick i skolan (på 70- och 80-talet) med lite fettslemmiga gråaktiga bitar som skulle föreställa kött och så några överkokta små grönsaksbitar i en buljong. Ja fråga mig inte varför jag kom att tänka på den. I alla fall så var det fisksoppa som min vän syftade på :-) Vill nu också vara tydlig med att köttsoppa kan vara en en jättegod soppa om det är grönsaker (inte överkokta) och kött av god kvalitet.

Olivbröd och  extra saltat smör m.m.

Desserten kommer jag berätta om i nästa inlägg. Den som väntar på något gott..…:-)

Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

10 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages