16

Kokt kronärtskocka – väcker minnen från en svunnen tid

Posted by Tant Gul on 28 september, 2013 in Mat |

Kronärtskocka 01

Något som jag långa perioder glömmer bort är hur gott kokt kronärtskocka är. Det är ju faktiskt en jättetrevlig förrätt eller som en lätt och enkel ensamrätt tex på fredagskvällen. För mig är rätten också väldigt mycket 80-tal. Jag och min bästa kompis har flyttat hemifrån. Vi träffas i våra små enrummare och äter kokt kronärtskocka. På bordet brinner ett levande ljus vars ljusstake är en billig tom rödvinsflaska. Vi samtalar om våra drömmar. Om livet som ligger framför oss som ett oskrivet kapitel. Både spännande och skrämmande.

:-)
Kokt kronärtskocka (4 pers)
4 st kronärtskocka
Smör
Citron
Ev vitlök

Skär eller bryt av stjälkarna. Skölj skockorna och lägg i en rymlig kastrull/gryta. Fyll kastrullen med vatten så att det nätt och jämt täcker skockorna. Koka i 30-50 minuter. Pröva om skockorna är färdiga genom att dra loss ett par blad. Går det lätt är skockan klar. Ta upp skockorna ur kastrullen och vänd upp och ner på dem ett tag så att vattnet rinner av.

Lägg upp en skocka per person på en varsin tallrik. Servera en skål med rumsmjukt smör smaksatt med citron och/eller vitlök. Eller servera smöret för sig och en citronklyfta på ett separat fat.

Du äter skockan genom att plocka av bladen ett i taget och doppar i smält smör. Gnag av den ”köttiga” delen. När man ätit av bladen kommer man till det s.k. skägget. Det skär bort det innan du äter upp den goda bottnen.

I Frankrike serveras ofta kokt kronärtskocka med en god vinegrettesås i en liten skål placerad på tallriken. Det är också mycket gott.

Ett lätt vitt vin är gott till den här rätten. Gärna en sauvignon blanc.

Tant Gul :-)

Etiketter:, , ,

16 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages