11

Koka egen saft

Posted by Tant Gul on 24 juli, 2013 in Mat |

Röda och svarta vinbär 02

Att lägga upp ett eget förråd av egen saft, sylt eller marmelad är mödan värt även om vi i dag kan hitta det mesta i våra matbutiker. Inte minst för att det känns så tillfredställande att ta tillvara på det som naturen eller den egna odlingen ger. Men också för att man kan påverka både smak och sockermängd.

Om man inte vill safta och sylta med en gång så tycker jag att  det enklaste sättet att bevara sommarskörden är att frysa in den. Då bevaras både smak, utseende och näring bäst. Inga tillsatser behövs och eventuell sockermängd kan anpassas efter egen smak.

Just nu skördar vi bland annat röda och svarta vinbär samt körsbär i vår trädgård.  Jag fryser in mycket men lite saft, sylt eller marmelad vill jag gärna koka med en gång.  Att koka saft på svarta, röda (eller en blandning av båda) vinbär eller körsbär ger ju mycket god saft.

Tänk dock på att om du gör saft på bara svara vinbär behövs det mer vatten än vad receptet anger för att saften inte ska gelea sig.

Röda och svarta vinbär 03

Vinbärssaft (ca 2 liter)

2 kg röda eller svarta vinbär (eller en blandning av röda och svarta vinbär)

1 l vatten

1 msk pressad citron

350 g stevia strö (eller strösocker)

Skölj och rensa bären. Mixa i en matberedare till bärmos. Kok upp vatten och citronsaft. Tillsätt bärmoset. Täck över bärmassan och låt det stå i kylskåpet i ett dygn. Rör om lite då och då.

Häll upp bärmassan i en silduk. Låt rinna av i en timme. Mät upp saften och tillsätt stevia strö. Rör tills det har smält. Skumma ev. av saften. Fyll saften i väl rengjorda flaskor. Och förslut. Saften håller ca en vecka i kylen. Späd den till lagom smak vid servering.

Körsbärssaft

2 l körsbär (cirka 1.5 kg)

6 dl vatten

6 dl stevia strö (eller strösocker)

Skölj körsbären. Lägg i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Låt det koka upp. Koka bären under lock ca 20 min. Mosa bären med till exempel en potatisstöt så att all saft rinner ur bären. Häll upp bärmassan  i en silduk. Låt stå och rinna av en timme. Häll tillbaka saften i den rengjorda kastrullen. Låt koka upp. Rör ner stevia strö och rör tills det löst sig. Ta grytan åt sidan och skumma av.  Häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Och förslut.

Den färdiga saften går också att frysa in. Fyll då inte flaskorna ända upp till kanten.

Vinbär och körsbär 01 kopieraOm bären  har skördats en regnig sommar innehåller de mer vätska. Proportionerna mellan bär, socker och vatten blir då fel. Därför måste man minska på mängden vatten i receptet. Vill du få fler tips innan du gör egen saft så kika gärna in på Tant Guls Kökstips, frukt och bär.

Tant Gul :-)

Etiketter:

11 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages