14

Kladdkaka med jordgubbsås

Posted by Tant Gul on 16 april, 2013 in Mat |

 

kladdkaka med jordgubbsås och vispgrädde Kladdkaka bild 1

I helgen hade vi goda vänner på besök. Det var en salig blandning av barn, kattungar, en kattmamma och vuxna som umgicks och myste. För en hel del mys blir det när man har fem kattungar  och en mycket ”mammig” kattmamma hemma.

Jag bjöd på en ”vanlig” kladdkaka till sonens stora lycka. Han tycker inte om när jag har i något mer gott som hallon eller nötter kladdkakan. Han frågade mig flera gånger innan det var dags att äta den. Mamma, är det verkligen sant att det är en vanlig kladdkaka? Det är inga nötter i den? Nej, det är en helt vanlig kladdkaka , svarade jag. Du har inte haft i kaffe? Nej, svarade jag. Inte några bär eller frukt eller så? Nej, svarade jag. Och så höll det på tills vi äntligen skulle äta kakan och han kunde försäkra sig om att den var helt vanlig och helt underbart god.

Så här kommer receptet på en helt ”vanlig” enkel kladdkaka. Ni vet den här sorten som är både seg  och kladdig i konsistens. Precis som en ”vanlig” kladdkaka ska vara, tycker både min son och jag.

Den är också superenkel att göra eftersom man blandar ihop alla ingredienserna i kastrullen och sedan är det bara att hälla i smeten i formen och sedan in i ugnen.

Till kakan serverade jag en smarrig jordgubbsås. Såsen ger en god brytning till chokladsmaken. Man kan givetvis också välja hallon i stället för jordgubbar, vilket som är gott. Den här såsen är också perfekt för laktoskänsliga som inte kan äta grädde eller glass till kakan.

Kladdkaka

100 g smör

2,5 dl strösocker

0,5 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 ägg

kokos

florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en stor kastrull. Ta av kastrullen från värmen. Rör i socker, vaniljsocker, vetemjöl, kakao, bakpulver salt och sist äggen. Rör till en jämn smet.Häll smeten i en smord och bröad (med kokos) rund form, med löstagbara kanter. Grädda kladdkakan i 20 minuter.

Ta ut kladdkakan och låt den svalna. Helst ska den sedan stelna i kylen i några timmar eller över natten.

Pudra kakan med florsocker innan servering och garnera eventuellt med jordgubbar eller något annat gott.

Servera kladdkakan kall som den är eller med jordgubb-eller hallonsås, färska bär, lättvispad grädde eller vaniljglass.

Jordgubb- eller hallonsås

250 g frysta bär

1-2 msk koncentrerad jordgubb- eller hallonsaft

Tina jordgubbarna/hallonen i en kastrull på låg värme. När bären tinat låt de fortsätta småputtra en stund till. Mixa bären slät med en stavmixer. Tillsätt koncentrerad saft. Låt koka samman en stund. Låt såsen svalna.  Häll upp i en skål och servera tillsammans med kladdkakan.

                     Tant Gul :-)

Etiketter:,

14 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages