12

Upp- och- nervända veckan!

Posted by Tant Gul on 26 november, 2011 in Mat |
 Oj oj! Hela veckan har varit helt upp och ner. Både sonen och jag har råkat ut för ett envist virus. Ja, inte datavirus alltså :-) Det här handlar om mer om en förkylningsvirus, ni vet feber och hosta m.m. Inte kul alls! Hela vardagen blir ju helt upp och ner vänd av ett sånt besök. Och mannen, som för mig är veckans hjälte :-), fixar och vårdar oss här hemma samtidigt som att han försöker att pyssla ihop jobb och annat som planerats i veckan och helgen.
Jag är i och för sig inte så jättesugen på mat just nu men jag tänkte ändå berätta om en av mina favoriträtter som min man lagar ibland. Kalvfrikadeller med spagetti! Mums! Det är bland det godaste jag vet. Egentligen inte en så märkvärdig rätt, kan man tycka. Men med en riktigt god tomatsås (som t.ex. den min man gör :-)), en spagettisort av god kvalitet och frikadeller gjorda av kalvfärs, också av bra kvalitet. Då finns det inte så mycket annat som slår den rätten. Mild men ändå så nyansrik både i doft och i smak. Har ni inte provat den här rätten tidigare gör det nu. Ni blir inte besvikna. Jag lovar.
                                                                               
 
 
 
 
 
 
God tomatsås (ca pers 4)
2 bukar hel/krossad tomater (här krävs bra kvalitet gärna italiensk som tex.
märket Mutti)
3-4 msk tomatpuré (samma gäller här bra kvalitet ska det vara)
1-2 klyftor vitlök
1 schalottenlök (kan uteslutas om man vill)
1/2-1 dl vitt vin
1/2 msk strösocker
olivolja
salt
svartpeppar
basilika eller oregano färsk (eller fryst)
Finhacka vitlök (och eventuell schalottenlök). Fräs i en kastrull i lite olivolja. När löken fått lite färg häll i tomater, vin, strösocker och tomatpuré. Låt stå och puttra, utan lock,
på svag värme i minst två timmar.
Såsen ska redcuera i mängd. Vill man ha en slät tomatsås kör man den i
matberedare eller med en stavmixer. Vill man ha en lite grofsigare sås låt den
vara som den är. Är såsen för tjock kan man späda såsen med lite vatten eller
lite mer vin. Avsluta med att tillsätta kryddorna efter smak.
Kalvfärsfrikadeller (ca 4 pers)
400-500 g kalvfärs
1 1/2 -2 dl mjölk
4 msk ströbröd
1 – 1 1 /2 tsk salt
1 ägg
1 krm vitpeppar
Lägg ströbröd i en bytta. Häll i mjölk och rör om. Låt det stå och svälla i 10 minuter. Häll i salt, vitpeppar och ägg. Rör om. Häll i färsen och arbeta ihop det till en slät massa. Forma köttfärsen till runda frikadeller cirka 20 stycken. Ta en stor kastrull. Häll i rikligt med vatten ca 2 liter. Ha i lite salt. Koka upp vattnet. Sänk värmen. När vattnet sjuder lägg försiktigt i frikadeller några i taget. Låt frikadellerna sjuda i cirka 6 minuter. När de flyter upp till vattenytan är de klara. Man kan lägga i de färdiga frikadellerna i tomatsåsen precis innan serveringen. Låt de då sjuda en liten stund i tomatsåsen. Eller så lägger man bara på frikadellerna på tomatsåsen när man serverar. Koka spagetti. Gärna färsk. Blanda sedan ihop färdigkokt spagetti och tomatsås i lagom mängd. Lägg upp på en tallrik tillsammans med tre-fyra frikadeller. Servera rikligt med riven parmesanost till. Glöm inte att ta några tag med pepparkvarnen.
Ett strålande gott vin till den här rätten är Solosole Vermentino 2010 som är ett vitt fruktigt vin från Toscana.

Tant Gul :-)

Etiketter:,

12 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages