18

Isop och lavendel – inte bara vackert att titta på!

Posted by Tant Gul on 12 augusti, 2012 in Mat |

Kommer ni ihåg att jag planterade lavendel- och isopplantor som kantväxter mot gången upp fram till vårt hus. De senaste veckorna har de blommat för fullt.

Lavendel är väl mest förknippad med väldoft. Och lavedelpåsar har i många generationer används i linneskåpen för att det doftar gott men också för att hålla borta mal men och andra insekter.  Lavendel anses också ha en rogivande och läkande effekt.

Isop anses vara bra mot hosta och lungbesvär. Att gurgla med starkt isopte ska vara bra om du har sjuk hals eller är hes. Örten ska också  befrämjar matsmältningen.

Lavendel- och Isopblommorna kan också användas i matlagning, som i till exempel såser, grytor, grönsallader och fruktsallader.

Organzapåsar är jättebra, och fina att använda som doftpåse

En knippe blommor i vinäger eller olivolja ger en god kryddning. Att smaksätt honung med lavendel eller isop är gott.

Häll i akaciahonung (en burk) i en kastrull. Repa av blommorna från cirka 6-7 stycken lavendel- eller isopkvistar och lägg ner dem i honungen. Rör om och värm upp det försiktigt i ca 10 minuter. Det får inte koka. Häll det i en väl rengjord burk och låt det svalna. Sätt på locket. Man kan sila bort blommorna om man vill. (recept från www.kokaihop.se)

1 msk torkade blommor i småkaksdeg är gott. Och inte minst, lavendelskorpor är jätte, jättegott .

Lavendelskorpor

0.5 dl lavendelblomma (torkad)

4.5 dl strösocker

400 g smör (rumsvarmt)

17 dl vetemjöl

3 msk bakpulver

4,5 dl mjölk

1 st ägg

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa lavendeln och socker med en mixer eller matbererdare. Vispa rumsvarmt smör och lavendelsocker pösigt. Bland mjöl och bakpulver. Rör samman smörblandningen med mjölblandningen till en deg.  Forma till längder. Lägg bakplåtspapper på plåtar och lägg tre längder på varje plåt. Platta till längderna något och pensla med ägg. Grädda i omgångar i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. Skär dem i centimetertjocka skivor och torka u ugnen i ca 6 timmar på 75 grader. (Receptet från www.alltommat.se)

Te med lavendel eller isop är också gott,  hälsosamt och hur enkelt som helst att göra. 

Plocka 6 lavendel- eller Isopstjälkar och repa av blommorna. Koka upp 3 deciliter vatten och låt blommorna dra i några minuter. Tillsätt gärna 1 tesked lavendel/isop-honung.

Om du använder torkad lavendel/isop så ta 1 tesked torkad ört till 2 dl kokande vatten, låt dra i 10 minuter, sila, och njut.

Mängden blommor / torkad ört som man vill ha i teet, honungen och maten styrs mycket av den egna smaken. Det bästa är att testa och prova sig fram själv.

                                                            :-)

I  veckan som varit har jag kommit igång med styrke- och konditionsträningen igen. Och idag har jag sprungit fem kilometer med en ”mördarbacke” under sträckan. Hur går det för er ? Har ni kommit igång med höstens träning.?

Från och med i morgon börjar vardagen på riktigt hemma hos oss. Mannen börjar att jobba och sonen ska till fritis ett par dagar. Nu är det höst! eller…..

                                            Ha en bra vecka!

                                                  Tant Gul :-)

Etiketter:,

18 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages