12

Höstens första vinprovning – Rieslingvin

Posted by Tant Gul on 30 augusti, 2013 in Mat |

Riesling 1Collage

 I fredags hade mina väninnor och jag höstens första vinprovning. Som vanligt hade vi inte en aning om vad vi skulle får prova när vi begav oss till väninnan som skulle vara vinprovar-värd den här gången. Till min stora glädje visade det sig att vi skulle prova rieslingviner.

Min man och jag upptäckte rieslingdruvan och rieslingvinerna för många år sedan. Då var det så få som kände till de vinerna att man kunde få en mycket bra riesling för en 50-lapp. Nu har vinerna blivit mer kända och mer populära och därmed har efterfrågan och priserna stigit.

Det som förvånar mig är dock att det fortfarande är så många här i Sverige som inte tycker om vitt vin. Utan det är bara rött vin som gäller. Och inte minst är det  fortfarande många som absolut inte vill prova just rieslingvin. Många förknippar vitt vin och druvsorten med billiga klibbiga och jolmiga tyska viner som Liebfraumilch.

De har dock inget med eleganta rieslingvinerna av god kvalitét att göra. En bra riesling  är fräsch, smakrik och elegant. Syran gör också att rieslingviner är perfekta lagringsviner. Ju äldre rieslingvinet är, ju mer utvecklar vinet en bred doft- och smakpalett av torkad frukt, honung och petroleum. Häftigt är också att smaken stannar kvar länge i munnen. Riesling passar också otroligt bra till mängder av mat som till exempel rätter med mycket grönsaker och asiatisk mat som till exempel sushi.

Trimbach Riesling 2010 (nr 2639)

Land/Område: Frankrike, Alsace

smak och doft: Druvig, Päron, melon och mineral.

Pris: 119 kr

Passar till: fördrink, grönsaksrätter, skaldjur och fisk

Receptförslag: Auberginelasagne

 

Saint Clair Riesling (nr 6456)

Land/område: Nya Zeeland,  Marlborough

Smak och doft: Ung mineralig, lime, päron

Pris: 99 kr

Passar till: fördrink, grönsaksrätter, skaldjur, fisk och asiatisk mat.

Receptförslag: Asiatisk sallad med nudlar och fläskfilé

 

Georg Breuer Berg Rottland Riesling 2010 (nr 91240)

Land/Område: Tyskland, Rheingau

Smak och doft: syra, aprikos, nektarin, krita och litet inslag av fläder.

Ett fantastiskt gott ugnt vin som bara kommer att bli bättre och bättre…

Pris: 349

Passar till: Fördrink, grönsaksrätter, skaldjur, fisk och asiatisk mat.

Finns bara i begränsad mängd under en begränsad tid.

Receptförslag: Grillad rödtunga fylld med bland annat kapris, oliver och mozzarella

                                                                  Tant Gul :-)

Etiketter:,

12 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages