12

Grilld tonfisk och ett besök på Jimmy´s

Posted by Tant Gul on 5 oktober, 2013 in Mat |

För ett par helger sedan var vi ute och åt vi middag på kvällen tillsammans med några goda vänner.  Restaurangen som vi var på , Jimmy´s  Steakhouse Marina i Hammarby Sjöstad,  känner vi oss rätt så hemma i eftersom vi besökte den många gånger när vi bodde i sjöstaden. I hela åtta år bodde vi där. Den längsta tiden någonsin som jag har bott på en och samma plats. Ja, vi bytte förstås lägenhet ett par tre gånger, men i alla fall. :-) När vi flyttade hit kändes det länge som att jag bodde i en dröm. Jag gick omkring i den här fantastiska miljön och väntade på att jag plötsligt skulle vakna upp och vara tillbaka där vi bodde innan vi flyttade till sjöstaden.  Inte för att det var något fel med det boendet heller. Men, så här fint som det var (och fortfarande är) i sjöstaden, så fint hade jag aldrig bott tidigare.

Det är allt vatten, bryggorna, och den så tydliga arkitekturiska meningen med allt, som gör sjöstaden så  intressant. Varje detalj är noga planerad för att estetiskt stämma in i färg och arkitektur.

Hammarby sjöstad collage 02

Under framför allt de första åren vi bodde här levde vi samtidigt på en byggarbetsplats eftersom vi tillhörde bland de första som flyttade in i sjöstaden. Överallt byggde man fler hus och fler lägenheter. Planen som Stockholm stad hade med den här nya stadsdelen var att framför allt äldre par som kanske bott länge i hus och som ville sälja och bo lite mer bekvämare skulle flytta hit. Det skulle vara mera av ett rogivande seniorboende. Men, så blev det inte alls. I stället kom det  att bli en stadsdel  full av nybyggaranda. Par i alla åldrar som var redo och ville bilda familj och bygga bo, flyttade hit. Under de åren vi bodde där fanns det nog inte många kvinnor som inte gick med magen i vädret. Eller som planerade att snart göra det. Och/eller hade en liten i en vagn eller i handen.

Många caféer (fyllda med ” lattemammor ”och” lattepappor” :-) ), restauranger, pubar mm öppnades. Ofta av unga människor som ville komma igång och driva något eget. Stockholm stad fick det stressigt värre med att få till fler och fler förskolor, grundskolor o.s.v. i stadsdelen. Ja det var häftigt att se stadsdelen växa fram. Men också vara en del av det under de åren vi bodde där.

Till slut längtade vi dock efter att prova på ett annat boende. Något med ännu mer utrymme, friare och enklare. Här springer barnen (och katterna) ut och in i husen. Jag hör precis nu hur de stojar och skrattar utanför vårt hus.  Vår närmste granne är ett härligt stort naturreservat. Här kan man enkelt spela fotboll, springa, ta långa promenader, bada, åka skridskor och skidor osv.  Vi har ett fint kulturhus där man satsar mycket på både barn och vuxna. Det är nära till skola, busshållplats  och affärscentrum. Och det tar 20 minuter att åka in till stocholm city. Och just nu, så stortrivs med det. Var sak har sin tid.

Men,  Jag skulle ju faktiskt berätta om den goda tonfisken som jag åt på restaurangen . Helt lagom grillad. Tonfisk så väl som annan fisk är ju rätt så känslig. Det gäller att grilla eller steka lagom mycket eller länge annars blir den lätt torr och tråkig. Till tonfisken serverades en härlig sallad med säsongens grönsaker och wasabikräm.  Förutom att Jimmy´s har bra mat med tonvikt på fisk så är ju också den sjönära utsikten fantastisk och inte minst är Jimmys en trevlig prestigelös miljö med god service. Jag kan verkligen varmt rekommendera Jimmy´s  i sjöstaden.

Inspirerad av maten vi åt på Jimmy´s vill jag delge er en god tonfiskrätt som vi har lagat här hemma.

Grillad tonfisk med god marinad (4 pers)

4 skivor tonfisk

1 röd lök

1 knippe persilja

1 msk färsk timjan

1/2 dl olivolja

1/2 dl torrt vitt vin

1 färskpressad citron

salt

vitpeppar

Skala och hacka löken fint. Grovhacka persilja och timjan. Blanda med lök, olivolja, vin, citron och kryddor.  Lägg i tonfisken och låt marinera i 1 timme. Torka av skivorna med hushållspapper. Pensla på olja på båda sidorna och grilla ca 3-5 minuter på varje sida.

Häll marinaden i en kastrull och låt puttra en stund på låg värme. 

Servera tonfisken med en sallad på säsongens grönsaker samt marinaden.

Salladen som jag serverade bestod av:

isbergsallad

morötter

rödbetor

kokt grön sparris

paprika

Färsk kapris, eller inlagda stora kapris

Strimla isbergsallad. Strimla morötter och rödbetor med en potatisskalare eller mandolin. Koka sparrisen i några minuter. Skiva paprikan. Lägg och upp grönsakerna snyggt på en varsin tallrik. Toppa med tonfiskbitar samt ringla den varma marinaden över fisken och grönsakerna.

Grillad tonfisk och sallad på säsongens grönsaker

Tant Gul :-)

Etiketter:,

12 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages