8

Grillade rullader av rödtunga fyllda med bl.a. kapris, örter och mozzarella

Posted by Tant Gul on 28 januari, 2013 in Mat |

 

Rödtunga bild 3

Vissa måltider gör mig extra glad! En sån middag bjöd min man på i lördags, när jag fyllde år. Han känner ju mig väl förstås och vet precis vad jag går igång på i matväg. Typ italienska köket, färsk fisk, färska örtkryddor, färsk kapris, mozzarella, citron och så vidare. Och så ett riktigt gott vin som passar bra till maten. När allt tillsammans, hela konceptet, skapar en fantastisk smakupplevelse; då blir jag lyrisk! Ja, jag tror att ni vet precis hur jag menar. :-)

Här kommer receptet på varmrätten som mannen bjöd på.

Grillade rullader av rödtunga (4 port)

4 långa tunna skivor rödunga, svädfisk eller sjötunga à 180 g

salt

1 gul lök

2 klyftor vitlök

1 mk kapris (gärna färsk)

1/2 knippe persilja

1 tsk färsk timjan

3/4 dl olivolja

3 msk nyrivet ströbröd (eller mald sötmandel)

salt

nymalen svartpeppar

1/2 krm kajennpeppar

50 g mozzarella

Sås

2 citroner

1/2 knippe persilja

1 tsk färsk oregano

1/2 tsk salt

1 dl varmt vatten

1 1/4 dl olivolja

Skölj hastigt och torka av fiskskivorna ( dra av skinnet på svärdfisken).  Salta fisken lätt och ställ den kallt.

Finhacka lök, vitlöksklyftor, kapris, persilja och timjan. Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök mjuk utan att den får färg. Rör i ströbröd eller mald mandel och fräs en stund under omrörning. Ta av pannan från spisen och rör ner örtkryddor och kapris. Smaka av blandningen med salt, peppar och kajennpeppar.

Skär osten i tunna skivor. Strö över örtröran över fiskskivorna och se till att den blir jämt fördelad; täck med ostskivor och rulla ihop. Fäst ihop rulladerna väl med tandpetare.

Pensla 1 msk olivolja i en grillpanna och hetta upp den. Lägg i fiskrulladerna. Droppa över resten av oljan och grilla dem runt om på svag värme i ca 7-8 minuter.

Gör såsen under tiden:

Pressa citronerna. Finhacka persilja och oregano. Rör ut saltet i vattnet. Häll olivoljan i en liten skål och ställ den i varmt vatten. Häll i saltvattnet och 7-8 msk citronsaft, lite i taget, vispa kraftigt in vätskan i oljan med en ballongvisp. Rör i örtkryddorna.

Servera såsen till fisken. Mal gärna lite peppar också över fisken. Vi hade lättkokta haricots verts till fisken. Givetvis kan man ha en sallad och kokt potatis eller ris till om man vill det.

Till maten provade vi ett vitt vin från Sicilien, Planeta Carricante 2010. Tillverkat på druvan carricante och som vi aldrig har provat förut. Det vinet var riktigt bra! Tyvärr har systembolaget endast tagit in ett fåtal flaskor. Vi ska försöka fånga in några av de som än finns kvar nu i veckan.

Efter maten avslutade vi förstås med en dubbel espresso och en bit av mandeltårtan som jag hade bakat. :-)

Espresso och mandeltårta

Tant Gul :-)

Etiketter:,

8 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages