9

Gör din egen Dulce de leche-glass

Posted by Tant Gul on 20 augusti, 2013 in Mat |

Glass på söt kondenserad mjölk Collage

Även om jag genomför ett spa” på insidan (se mitt förra inlägg) den här veckan också så har jag inte något emot att delge er en faantastiskt god hemlagad glass som jag gjorde tidigare i somras. Extra bra är att den här glassen behöver man inte ha en glassmaskin för att få till.  Och man måste inte röra om i glassen regelbundet för att den ska bli bra. Nä, det här är nog världen enklaste recept på hemlagad glass.

Knepet är kondenserad mjölk. Och nu är det nog många matbloggare som eventuellt läser det här som tänker ” jamän det där känner jag väl till. Glass på kondenserad mjölk gjorde jag ju flera år sedan!”. För det har verkligen varit en trend i flera år inom matbloggsfären. Dock har det inte blivit av att jag testat det förrän nu, den här sommaren. Och jag blev lyriskt. Det var det godaste i efterätts- och glassväg som jag har ätit på mycket länge. Jag hade bjudit hem en väninna på middag. Och efter maten frossade vi på glassen. Och trots att vi åt glass så att det nästan ramlade ur öronen på oss så blev det lite glass kvar. Min man och son var bortresta. De skulle komma hem om ett par tre dagar så jag  tänkte att jag sparar glassen till att de kommer hem. För de måste bara få smaka på det här. Tror ni att det fanns någon glass kvar när de kom hem, ett par dagar senare…. :-)

Vad är då kondenserad mjölk. Det är en  produkt som används till desserter. Det är mjölk där vattenmängden reducerats och socker adderats. Lägger man burken i en stor kastrull med lock och låter den småkoka på svag värme i två-tre timmar så har man inte längre sockrad mjölk i burken utan en krämig och god kolakräm så kallad Dulce de leche. Bara så där!

Kokt kondenserad mjölk

Kolasåsen kan ringlas över glass, den är också god till pannkakor, våfflor och alla möjliga desserter och bakverk.

I en del mycket välsorterade mataffärer kan man till och med köpa färdigkokt kondenserad mjölk. Om man hellre vill göra det.

Recepten och förslagen på glass på kondenserad mjölk är många. Men så här gjorde i alla fall jag.

Glass på kondenserad mjölk

7 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 krm äkta vaniljpulver

Häll i vispgrädde, vaniljpulver och den söta kondenserade mjölken i en bunke eller skål. Vispa  tills mjuka toppar bildas. Häll i en form som tål att stå i frysen.

Dulce de leche/kolasås

1 burk söt kondenserad mjölk

Lägg en burk med kondenserad mjölk i en kastrull (tag bort allt papper på burken och se till att den är hel). Fyll på med vatten i kastrullen och lägg på ett lock. Koka upp och låt sedan koka i 2-3timmar. Se till att burken hela tiden är täckt med vatten. När du väl har öppnat burken går det inte att fortsätta att koka den. Jag gillar när kolakrämen är djupt gyllene och lite flytande.

Ringla eller klicka i kolasåsen i glass-smeten och blanda lite halvnoga med en gaffel. Blir det någon klump här eller där gör det inget. Frys in i minst 6 timmar. Tag ut glassen i god tid, ca 20 minuter innan den skall serveras. Då blir den som godast. Sedan är det bara att äta och njuta. Kanske med bär eller god frukt till.

Tant Gul :-)

Etiketter:

9 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages