30

Godaste grönsaksgratängen och bästa marängtårtan

Posted by Tant Gul on 1 juli, 2012 in Mat |

Blir det något över av tårtan kan man frysa in den och njuta av en bit till fikat dagen efter.

Den här helgen har man och son varit bortresta. Det har varit så skönt men det är också alltid lika märkligt med ett så tyst hus. Förutom fredagskvällen då några väninnor kom på besök och Kattis-Saga som har varit hemma och sovit och ätit några gånger, så har jag varit helt ensam i snart två och ett halvt dygn. Underbart!  

Några dagar bara för sig själv är något som jag tror alla behöver ibland. Antingen på hemmaplan eller om man reser bort till en helt annan miljö. Det är viktigt med en helt egen stund för att hinna fatt sig själv, tror jag. Och gå in i en annan rytm. Livet rusar ju gärna på.

Men på fredagskvällen kom som sagt några väninnor på besök. Det är alltid lite svårare att få till något ätbart när man ses så direkt efter jobbet. Alla är hungriga och det finns inte direkt någon tid för långkok. :-) Ofta blir det lite småplock som vi köper eller tar med oss. Och det är ju alltid trevligt. Men den här gången ville jag bjuda på något mer matigt också, så jag snodde ihop en grönsaksgratäng. Och det hördes en hel del ”mm…åh vad gott, mums, jag måste ta mer ” när vi åt av gratängen. Väninnorna hade också med sig massor av ost, kex och marmelad. Och så njöt vi av gott rosévin. OCH vi kunde till och med sitta ut en stund på kvällen. Och vi pratade och pratade. Vi har alla familj och barn i ungefär samma åldrar så en hel del skratt och prat om barn blev det förstås.  :-) 

Godaste grönsaksgratängen

Receptet på gratängen hittade jag en gång från radioprogrammet Meny. Det är tomatsåsen som gör den här gratängen. Ju längre den står och kokar ihop sig, desto godare blir den. Jag använder gärna söta körsbärstomater på burk. Det blir så gott. Men givetvis går det också bra med krossade tomater.

Grönsaksgratäng

1 röd lök

1 vitlöksklyfta

1 msk torkad timjan

2 burkar körsbärstomater eller krossade tomater

1/2 dl tomatpuré

2 morötter

en gnutta sambal oelek

1 msk socker

1 krm kanel

salt

3/4 dl crème fraiche

1 stor aubergine (eller 2 små)

ca 400 g champinjoner

2 paprikor

stark riven ost till gratäng

Grovhacka löken och fräs på svag värme i tills den blir glansig och mjuk. Hacka vitlöksklyftan och lägg i. Lägg i timjan. Fräs i cirka en minut. Häll på tomaterna och tomatpurén. Låt allt putta i minst en halvtimme. Gärna mer. Skiva under tiden auberginen i halvmånar, dela champinjonerna och paprikorna i bitar. Stek grönsakerna i omgångar i stekpanna så att de får färg. Skala och riv morötterna och lägg dem i tomatsåsen. Krydda tomatsåsen med socker, salt, kanel, och sambal oelek efter smak. Rör i crème fraichen. Olja en stor gratängform med olivolja och varva tomatsåsen med grönsakerna. Avsluta med tomatsås. Lägg ett lager med riven ost.  Sätt in i ugnen och gratinera i ca 20-30 minuter i 200 grader.

Servera gärna med krukor av färska örtkryddor som var och en själv kan krydda med.

Många goda ostar hade vi till vår enkla buffé. En fantastsk god marmelad på fikon och äpple hade en av vänninorna med sig. Den passade jättebra till ost och kex.

Till efterrätt gjorde jag en enkel marängtårta. Ja, med enkel menar jag alltså enkel att göra. Men ack en sån smakupplevelse :-)  Idén fick jag från Amy som har fina bloggen Amy´s piece of cake.  Föredrar man färska hallon istället för jordgubbar så fungerar det också jättebra till den här tårtan.

Mums!

Marängtårta med jordgubbar och Lemon curd (ca 8 bitar)

2 marängbottnar, egna hembakade eller köpta

4 dl vispgrädde

3 msk lemon curd

1 liter färska jordgubbar (eller hallon)

riven mörk choklad (75 %)

grovhackade paranötter

 Vispa grädden tjock. Blanda grädden med lemon curd. Bred ut hälften av gräddblandningen över ena marängbottnen. Lägg på skivade jordgubbar och riv choklad över. Lägg på den andra marängbottnen och bred på resten av gräddblandningen. Riv choklad över, lägg på skivade jordgubbar och avsluta med att strö över grovhackade nötter.  Servera genast.

Vill man servera tårtan efter en god middag kan man förbereda gräddblandningen, skiva jordgubbarna och riva chokladen samt hacka nötterna, innan middagen. Sedan är det bara att sätta ihop tårtan när det är dags för något sött.

Det braiga med den här tårtan är att man också kan frysa den om det till exempel blir tårta över. Nu är ju risken inte särskilt stor att det blir något över eftersom den är såå god.

Och nu ser jag fram emot att få hem mina killar. Men förs en löprunda eller cykelrunda. Och så ska jag fortsätta med att fixa till min lilla örtagård. Stäppsalvia, backtimjan, oregano och basilika blandad med några små buskrosor. Kan det vad något. Får se hur det blir.

Och så är det finalen i Fotbolls EM ikväll! Men, jösses så mycket det blev nu då!!

Jag skulle ju ta det lugnt…..

                                                    I alla fall, ha en bra vecka allesammans!

 Tant Gul :-)

 

Etiketter:, ,

30 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages