5

Glutenfritt julbröd – saffransbullar och pepparkaksmuffins med lingonfrosting

Posted by Tant Gul on 21 december, 2013 in Mat |

Glutenfri saffransdeg  Collage

I söndags firade vi tredje advent tillsammans med sonens gudmor. Hon har tyvärr blivit glutenintolerant så självklart ville jag bjuda på glutenfritt julbröd. Jag har bakat glutenfritt bröd några gånger tidigare men inte julbröd. Jag bestämde mig för att bland annat baka glutenfria saffransbullar. Saffransbullar hör ju verkligen till advent. I alla fall är det så för mig. När jag hade fått till degen enligt receptet kände jag dock en lätt oro komma smygande. Kvaliteten på degen var inte alls så som vanlig saffransdeg brukar vara. Den kändes mer kompakt och föll isär. Men jag bestämde mig ändå för att fortsätta och knåda degen och efter en bra lång stund av knådande blev faktiskt konsistensen bättre, och till slut kunde jag till och med kavla ut den och få till traditionella saffransbullar. Det som också är annorlunda med det här receptet är att degen ska stå och kalljäsa rätt så länge. Till slut blev de i alla fall färdiga och de smakade precis som saffransbullar gjorda på vetemjöl, även om jag fortfarande tyckte att konsistensen också på de färdiga bullarna skilde sig lite från bullar av vetemjöl.

Glutenfria Saffransbullar (ca 40 bullar)
50 g jäst

5 dl kall mjölk

2 msk fiberhusk

1 dl ljus sirap

1 g saffran (2 kuvert)

1/2 tsk salt

150 g mjukt smör

1 1/2 dl kesella, naturell

1 140 g glutenfri mjölmix Finax (ca 1,9 liter)

Fyllning

200 g mjukt smör

1 dl strösocker (eller stevia tx. ICA:s stevia strö)

150 mandelmassa

1 msk vaniljpulver

Pensling

1 lätt uppvispat ägg

pärlsocker

Mortla saffran med lite strösocker/stevia. Smula sönder jästen i en bunke. Lös upp det med lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Rör i fiberhusk. Låt stå och svälla i 10 minuter. Blanda sedan ner kesella, salt, sirap, saffran och smör i klickar. Häll i mjölmixen lite i taget medan du knådar runt degen för hand. Alternativt häll i hälften av mjölet och kör till en slät deg i en bakmaskin. Häll i resten av mjölet medan maskinen går.  (recept från bloggen Glutenfria Köket)

Någon form av pepparkaka vill man ju gärna bjuda på när det är advent. Jag provade därför att också baka glutenfria pepparkaksmuffins med lingonfrosting. Smeten blev rätt så tunn men jag hade bara i lite mer mjölmix så blev det bättre. Enligt receptet som jag hittade på Finax hemsida ska man göra en vanlig vaniljfrosting men jag tog bort vaniljsockret och tillsatte lingonsylt i stället. Det funkade jättebra och gav en fräsch smak till pepparkaksmuffinsen.

 Glutenfria Pepparkaksmuffins med lingonfrosting

125 g margarin

1,5 dl mjölk

2 tsk malen Finax Psyllium

2 tsk malen kanel

1,5 tsk malen ingefära

1,5 tsk malen nejlika

2 ägg

2 dl socker (eller stevia tex. ICA:s Stevia strö)

3 dl Finax glutenfri Mjölmix

2 tsk bakpulver

Smält margarin och tillsätt mjölken. Rör i Psyllium och kryddorna. Vispa ägg och socker poröst. Banda mjölmix och bakpulver. Rör ihop allt till en smidig  smet. Häll smeten i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. Låt muffinsen svalna

Lingonfrosting

100 g margarin

2,5 dl florsocker

100 g Philadelphiaost

2 msk lingonsylt

Vispa margarin, florsocker, lingon och philadelphiaost krämigt. Rör så att krämen blir ordentligt tjock. Bred på frostingen på de kalla pepparkaksmuffinsen.

Pepprkaksmuffins  Collage 1

 Nu är det inte många dagar kvar till doppardagen. :-)

Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

5 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages