15

Gelé på vinbär och krusbär

Posted by Tant Gul on 6 september, 2013 in Mat |

Röda vinbär  Collage kopiera

Jag har fått flera förfrågningar om recept på vinbärsgelé. Jag tänkte därför delge er ett par bra grundrecept.

Båda de här recepten passar bra till traditionella maträtter men de smakar också jättegott på rostat bröd och till exempel som tårtfyllning. Vill du ha en mindre syrlig variant så utesluter du bara citronsaften.

Vill du få mer sting i vinbärsgelén Kan man innan man tillsätter socker och lägga i väl finhackad röd chili (ca 2 st eller fler). Det passar jättebra exempelvis till kötträtter och till ost.

Röda- och/eller svarta vinbärsgelé

1 kg röda eller svarta vinbär (eller hälften av varje)

1 citron

6 dl vatten

5 1/3 dl stevia strö eller strösocker per 6 dl saft

Om du inte redan har gjort det, repa av vinbären från klasen. Lägg bären, citronsaft och 6 dl vatten i en gryta.  Sjud bären tills de börjar spricka och safta sig. Det tar ca 5 minuter. Ta grytan från spisen och mosa sönder bären.  Häll blandningen i en silduk upphängd över en silduks- ställning eller en skål (det funkar också rätt så bra att använda en kökshandduk och ett durkslag). Låt det självrinna ett par timmar eller tom över natten.

För att sockret ska lösa sig snabbare kan du, innan du tillsätter det i saften,  värma det i en ugnsfast skål i 50 grader i cirka 20 minuter. Värm saften i en syltgryta på låg värme. Tillsätt sockret. Rör om, på svag värme,  tills allt socker löst sig. Om sylten/gelén kokar upp innan sockret helt är upplöst kan den kristallisera under lagringen. Öka värmen och låt sylten koka livligt tills den når stelningspunkten. Skumma om det behövs. Häll gelén i steriliserade glasburkar och förslut dem.

Jag har tyvärr inte några krusbär i min trädgård. Men ibland så får jag eller så köper jag lite. Kombon röda vinbär och krusbär är jättegod.  Receptet är väldigt likt det ovanför.

Gelé på röda vinbär och krusbär

1 kg bär (500 g röda vinbär 500 g krusbär)

1 citron, saften

4 dl dl vatten

5 1/3 dl stevia strö eller strösocker per 6 dl saft

Koka bären, vatten och ev citronsaft i en gryta  tills bären de spricker och  saftar sig. Låt blandningen självrinna genom en silduk , precis som receptet ovan.  Samla upp saften. Fortsätt göra färdigt gelén enligt receptet ovan.

Vinbärssylt

Här hemma råder sjukstuga. En elak förkylning har intagit vårt hem. Hur har ni andra det där ute? På min arbetsplats är det många som är förkylda. Också i tunnelbanan snoras det med mycket. I alla fall önskar jag er en trevlig helg. Här ska det vara soligt hela helgen. Jag tänker försöka sitta ute en stund och njuta av solen. Det är nog bra både för kropp och själ. 

                                                        Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

15 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages