21

Fredagstips! Hembakat knäckebröd med frön och nötter och egen färskost

Posted by Tant Gul on 31 augusti, 2012 in Mat |

 

Så har då första höstsjukan kommit på besök. Och både min son och jag har drabbats. Men tack och lov har i alla fall mannen klarat sig, än så länge. Så just nu är det mest han som får försöka hålla ställningarna här hemma. Min son och jag sitter (eller ligger) mest och hänger i ett varsitt hörn.

Jag tänkte i alla fall lägga ut några goda tips. Det är ju trots allt fredag.

Jag hade faktiskt planerat att jag skulle lägga ut några goda vinförslag idag.  Men, det är med vin som med kaffe när man är sjuk, Det smakar inte alls gott. Och jag insåg dessutom idag att det är svårt att skriva inspirerande om något som för tillfället inte varken smakar eller doftar gott. Men det kommer ett inlägg med röda vintips så snart som möjligt. Kanske redan i morgon om jag mår bättre då.

 

Jag har ett superbra och jättegott recept på ett knäckebröd/kex med frön och nötter i. Det här brödet får verkligen en jättegod smak. Och det är så gott att servera till ost, röror eller kalvskuret.

Knäckebröd/kex med frö och nötter.

1 dl nötter t.ex. paranötter eller mandel

1/2 dl linfrön

1 dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 msk smält smör

ca 1/2 dl vatten

1/2 tsk salt

Lägg nötter eller mandel, linfrön och sesamfrön i en matberedare och mixa. Blanda ner resten av ingredienserna. Smeten får inte vara för torr. Ta då i mer vatten. Bred smeten på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader i cirka 20 minuter. Stäng av ugnen och låt knäckebrödet ligga kvar på eftervärme i ugnen i cirka 30 minuter eller tills brödet är torrt. Bryt knäcket i bitar.

Färskost passar också riktigt bra på det här knäckebrödet. Ibland till fredagarna gör jag egen färskost. Tidigare när jag var ledig på fredagarna gjorde jag den på morgonen. Men nu är det enklare att göra den kvällen innan. Och fördelen är ju förstås att osten får stå också över natten och dra vilket gör att alla smakar kommer fram ännu mer. Egen färskost är inte alls svårt att göra. Har du inte provat det så är dags tycker jag. Det är ändå en speciell känsla när man har gjort något eget. Eller hur. :-)

Egen färskost

1 l filmjölk

Värm filmjölken sakta till ca 50°. Häll massan genom silduk eller kaffefilter med ren tratt. Eller lägg en tunn kökshandduk eller några lager hushållspapper i ett durkslag. Låt det står och rinna av i kylskåp i cirka 4 timmar.
Tänk på att du kan spara vasslan till brödbak. Jättegott i bröd. Vasslan kan också  frysas om du inte ska baka samma dag som du gör färskost.

Smaksätt osten med till exempel

  • 1 pressad vitlök, lite, lite honung och örtkryddor (finhackade)
  •  Hacka någon cm av en färsk chilipeppar och blanda det samt 1-2 tsk tomatpuré i ostmassan.
  • Hacka valnötter och blanda i ostmassan
  • Gräslök (finhackad)
  • Rosépeppar

Ja ni har säkert fler förslag på god smaksättning.

Har man inte tid eller lust att göra en helt egen färskost kan man istället göra en god färskost enkelt med kesella. Det blir också gott.  Precis som med osten ovan kan man smaksätta den på alla möjliga sätt. Här kommer ett förslag som jag tycker är gott.

Färskost av kesella

250 g kesella 10 %

2 dl fetaost

Örter färska eller frysta eller gräslök (finhackad)

salt

peppar

Smula eller mosa fetaosten och blanda den med kesella och kryddor. Låt stå och dra några timmar.

Färskosten står sig i cirka en vecka i kylskåpet.

Färskost är också gott på riktigt grovt mörkt bröd, tycker jag. Gärna mitt supernyttiga och goda matbröd med bland annat nötter och rivet äpple. Är du intresserad av det så hittar du det receptet här. 
                                                      Ha en bra helg!
                                                           Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

21 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages