16

Fortsättningen på vår resa och en god Caesarsallad

Posted by Tant Gul on 23 juli, 2012 in Mat |

 

I mitt tidigare inlägg Resa genom Roslagen berättade jag om vårt besök på Äventyrsön och Furuvik. Under resan övernattade vi också några nätter i Gävle. Kanske inte någon turiststad precis men ett trevligt hotell bodde vi på. Och det var en bra utgångspunkt när man skulle besöka Furuvik och Äventyrsön.

När vi lämnade Gävle och Furuvik stannade vi i Lövstabruk som ligger i Tierps kommun. Drygt en mil från kusten. En gång Sveriges största järnbruk och anlagt av Louis De Geer på 1620-talet. . Här kan man traska runt i en genuin 1700-talsmiljö med bland annat bruksgata, herrgård, park, trädgårdsmästeri och orangeri. I hantverkshuset möter man konsthantverkare inom keramik, tyg, tryck samt bildkonstnär och möbelsnickare som är specialister på 1700-talets formspråk.

Här finns också historisk miljö och vandringar anpassade för barnen.

Det här är en otroligt vackert och spännande miljö, tycker jag. Inte minst trädgårsmästeriet som idag drivs av den ambitiösa och inspirerande Josephina Wesström Juhlin. Här säljer hon bland annat växter och trädgårsrekvisita med historisk inriktning.

Just den här dagen när vi var på besök var det också Lövstadbruks Trädgårdsdag. Man hade föreläsningar i ämnet trädgård samt trädgårdsvandring i Lövstabruks Herrgårdspark. Och givetvis hängde jag med på det. Det var Josephina Wesström Juhlin som höll i vandringen och hon berättade inspirerande om hur Herrgårdsparken sett ut under olika perioder. Till exempel får parken mot slutet av 1800-talet en ny tysk stil. Och omläggningen av den nya parken leds av trädgårdsdirektören Johan Olof Strindberg. Lillebror till August Strindberg, och som enligt Josephine var en mycket duktig trädgårdsmästare. Här i bruksarkivet finns också en samling med brev mellan August och Olof och där August kallar sin bror för lille O. :-)

Bland de historiska växter som man har bevarat finns Lövstapelargonen som Carl de Geer importerade till bruket under slutet av 1800-talet. Pelargonen har sedan dess prytt sin plats i parken.

Jag blev otroligt inspirerad av idén om historiska växter och köpte med mig en lövstapelargon och en äldre Dahliasort. Jag har nu har fått för mig att i min trädgård ska jag också försöka plantera en del historiska växter som till exempel rossorter som man odlade i äldre trädgårdar. Vi får se om jag får till det. Det kräver ju lite extra arbete att få tag på såna plantor eller frön. Men spännande skulle det vara.

Efter en heldag i Lövstabruk åt vi middag på Leufstabruks Wärdshus. Där åt vi Caesarsallad med en fantastiskt god kyckling. Vi frågade personalen och de berättade att de köper kyckling från en lokal producent som föder upp bara ”glada kycklingar” :-)

Här kommer receptet på den Caesarsallad som vi gör ibland, dels med den klassiska ceasardressingen, dels ett annat gott alternativ på en lättare dressing om man föredrar det.

När det är riktigt varmt ute längtar i alla fall jag extra mycket efter lättare sallader och sälta och då är Caesarsallad perfekt. Framför allt om man gör den klassiska Caesarsåsen till som bland annat innehåller sardellfiléer, som ger den där sältan som är så gott.
Caesarsallad
150 g kycklingfilé (gärna marinerad)
100 g bacon
vitt bröd utan kanter
1 huvud romansallad, grovt rivet
25 g grovt riven eller hyvlad parmesanost
salt och svartpeppar

Blanda dressingen (se förslagen nedan). Låt den stå och dra. Skär brödet i 1 cm stora tärningar och lägg på en bakplåt. Rosta i ugnen i 175 grader i några minuter tills de har fått fin färg och är knapriga.
Strimla kycklingfilén. Salta och peppra och stek tills de är genomstekta. Strimla baconen och stekt den knaprig. Riv salladen grovt och blanda den väl i dressingen. Strö över kycklingstrimlor och bacon. Toppa med krutonger och parmesan.

Klassisk dressing
1 ägg
1 äggula
2 sardellfiléer
2-3 vitlöksklyftor
1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
4 dl matolja

Mixa ägg, äggula, sardeller, vitlök, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa ihop blandningen till en krämig sås. Späd eventuellt dressingen med lite grädde (den ska vara som en tunn majonnäs). Krydda med salt och peppar.

En lightdressing
3 msk lätt crème fraiche
2 tsk senap (gärna Dijon)
1 pressad vitlöksklyfta

Rör samman ingredienserna

Trots att vi var i Lövstabruk i rätt så många timmar var det en hel del som vi inte hann med att se. Vi konstaterade när vi åkte därifrån att det måste bli en ny tur. Och då vill vi nog också gärna övernatta där.

Så var jag inne på sista semesterveckan.

Tant Gul :-)

P.S. Man kan klicka på de små bilderna om man vill se dem i ett större format D.S

Etiketter:, , ,

16 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages