9

Första vinprovningen våren 2013 – fokus på Rhônevin

Posted by Tant Gul on 17 januari, 2013 in Vin |

vinglas_redigerad-3I lördags var jag på vårens första vinprovning tillsammans med vinprovargänget.

På den här vinprovningen var det främst fokus på Rhônevin. Och bara viner från beställningssortimentet på systembolaget. Också den här gången höll vinerna god kvalitet.

Vinodlingarna i Rhônedalen tillhör de äldsta i Frankrike. Somliga forskare menar att vinodlingarna grundades av feniciska handelsmän för mer än 500 år före Kristus. En anledning till att man hävdar detta är Syrahdruvan som odlas här ursprungligen fanns i Shiraz, i det forna Persien.

Syrah/Shiraz druvan är för övrigt, som säkert många känner till, också idag mycket populär i Australien. Och då under namnet Shiraz.

Södra Rhône har länge haft ryktet om sig att producera en mängd viner – lätta röda, roséviner eller vita torra som inte alltid når upp till bra kvalitet. Men, idag har man genom bl.a. hårdare beskärning och striktare urval av druvsorter, fått ett klart bättre rykte om sig. Idag pratar man om koncentration och fräschör när man nämner dessa viner.

Druvor: här hittar man många druvor men viktigast är nog Grenache noir, Cinsault och Syrah. Och bland de gröna druvorna främst Rousanne, Marsanne och Grenache blanc. (källa: En värld av vin)

Vi provade:

Côtes du Rhône Village Les Coteaux 2009 (nr 70797)

Område: Frankrike, Rhônedalen

Doft och smak: mjukt, bärigt och örter

Pris: 129

Passar till: Fågel och ljust kött.

Till exempel: Kycklingfilé med rökt skinka och grönsaker

 

Gigondas Pierre Aiguille 2009 (nr 70044)

Område: Frankrike, Rhônedalen:

Smak och doft: mogna körsbär, svarta vinbär och örter

Pris: 169 kr

Passar till: medelkraftiga rätter av mörkt kött typ nöt, lamm eller vilt.

Till exempel: Oxrullader och blomkålspuré

 

I Norra Rhône är de tunga vindistrikten inom vinvärlden Côte Rôtie och Hermitage. Här produceras mörka röda viner som har en lätt fruktighet och ung bärig karaktär eller koncentrerade och strama viner.

Druvor: – blå druvorna Syrah, Grenache samt gröna druvorna Rousannne, Marsanne och Viognier.

Vi provade:

Crozes-Hermitage Equinoxe (nr 72692)

Frankrike, Rhônedalen

Doft och smak: kryddigt pepprigt och mörka bär

Pris: 149 kr

Passar till: Kött, vilt, anka, lagrad ost

Till exempel: Lammstek med vitlök och örter

 

 

Vi avslutade med att prova en amerikansk Pinot Noir. Från en ännu rätt så okänd producent, Esser Wines som är ett nytt vinföretag i Napa Valley.

Esser Pinot Noir 2009 (nr 74150)

Område: USA, Kalifornien

Doft och smak: plommon, söta bigarråer och söt lakrits.

Pris: 139 kr

Passar till: kyckling, kalv och smakrika rätter av fisk.

Till exempel: Grillad makrill med aromsmör

 

Jag såg att på systembolagets hemsida att de sedan november förra året har hemleverans på prov på några orter. Bland annat hos oss. Det måste jag ju förstås prova! 

                                                            Tant Gul :-)

Etiketter:

9 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages