4

Första semesterdagen och en bok med vackert illustrerade skadedjur

Posted by Tant Gul on 24 juni, 2013 in Mat |

Yoghurt-och bärfrukost 5 Fotor

Hur har ni det där ute i det fina sommarvädret? Själv mår jag prima! Det är min första semesterdag i dag. Underbart!! Jag började dagen med att njuta av en för mig klassisk sommarfrukost ute i trädgården. Yoghurt med sommarbär och mandelflisor. Den godaste frukosten som finns, ever. Första semesterveckan tänkte jag ta dagarna som de kommer. Fixa lite i trädgården, packa ner frukosten och cykla ner till sjön tillsammans med sonen, åka till handelsträdgården, promenera mycket, fota,mysa med kattungen, osv…

På tal om fixa i trädgården! Jag har enda sedan jag började med min blogg följt en annan blogg som jag tycker är jättefin. Den heter Nässelblom och choklad. Inte minst så har jag beundrat alla fina foton som Eva som driver bloggen lägger ut. De är jättefina och jag har ofta känt när jag tittar in hos henne att jag har mycket kvar att lära vad gäller fotografering.

Under våren så kom Eva, som är frilansjournalist och fotograf, ut med en bok; Trädgårdens vänner och fiender. Så här skriver hon själv i sin blogg om vad boken handlar om..

” …att komma till rätta med problem med skadeinsekter och andra djur i trädgården med hjälp av miljövänliga metoder. En stor del av insekterna är oförargliga och många är till och med till stor nytta, därför är det viktigt att inte urskiljningslöst ta kål på dem. Då finns risk att den naturliga balansen rubbas.”

Bok Trädgårdens vänner och fiender 04_Fotor_Collage kopiera

Att ha en egen trädgård handlar ju inte bara om att vattna och gödsla på rätt sätt. Det innebär också att man ständigt måste förhålla sig till alla de djur och insekter som trivs bland växter eller grönsaker. Jag har själv haft egen trädgård i tre år. Och första året kunde jag knappt skilja på vad som var ogräs eller inte ogräs. Vet inte om jag fortfarande är säker på det :-). Ännu mindre kunde jag avgöra vad som gått snett med en växt. Sakteligen har jag dock börjat upptäcka myror, sniglar, löss osv. Men, jag har fått jobba med mig själv då jag tycker det är nästan lite läbbigt när jag upptäcker skadedjur på mina växter. Jag skulle helst vilja låtsas som att de inte fanns. Men å andra sidan njuter jag otroligt mycket när min trädgård och mina växter mår bra. När växtligheten frodas, blommar och ger bär och frukt. Det är lyckokänsla som är svår att hitta någon annan stans. Så därför kämpar jag på så gott jag kan.

Jag har inte sett att skadeinsekter och andra skadedjur har illustrerats med så vackra bilder tidigare som i boken Trädgårdens vänner och fiender. Boken ger också praktiska och tydliga tips om hur man på ett ofta enkelt sätt kan hantera skadedjur. Utan giftiga bekämpningsmedel vilket jag aldrig har varit vän av. Den tar också upp och visar att en del s.k. ”skadedjur/skadeinsekter” inte alls är det. Och att det är viktigt med balans i naturen. Utrotar man den ena arten förlorar man också något annan som är bra att ha i trädgården på köpet. Det gäller att tänka sig för och hantera naturen med respekt. Jag har helt klart fått mer kunskap och mindre känsla av obehag i mitt förhållningssätt till skadedjur efter att ha läst den här boken. Det är helt enkelt en lärorik och vacker bok som jag varmt rekommenderar till alla som är det minsta intresserade av ämnet. Och du, det är en perfekt bok att ge bort till vänner och bekanta i sommar.

                                                         Tant Gul :-)

 

 

Etiketter:, ,

4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages