28

Födelsedagstårta i rosa/blå nyanser

Posted by Tant Gul on 1 maj, 2013 in Mat |

 

En variant på regnbågstårta bild 5

Nädå jag har inte övergett min blogg. Inte för gott i alla fall. Bara tillfälligt. April-maj är en intensiv månad för mig/oss. Bland annat är det fler i familjen som fyller år. Och förra helgen var det min sons tur. Åtta år fyllde han. :-)  Och vi har firat i dagarna sju. Nä,  det var väl att ta i men en hel del förberedelser har det varit inför hans födelsedag. Bland annat så har jag bakat en del. Ni som följer mig i facebook fick se några inlägg om det. Sonen hade några önskemål om vad vi skulle bjuda på när familjerna skulle komma och fira tillsammans med oss. Slutligen var vi också tvungna att bestämma oss för en tårta. Sonen ville som vanligt ha den typen av tårta som jag har bakat till hans födelsedag och i andra sammanhang i typ åtta år nu. Även om den är god, uppskattad av alla och enkel att göra, kände jag ett behov av att få göra något nytt. Utmana mig/oss lite. Samtidigt vill jag ju förstås att sonen, och helst också alla andra som var bjudna, skulle tycka att tårtan var god.

Vi tittade på nätet en del och hittade Regnbågstårta. De flesta av er som har tårt-och bakbloggar känner nog igen det. Det är en tårta vars bottnarna har olika färger. Likt regnbågen. Jag föreslog att vi skulle göra något liknande. Men istället för att använda alla regnbågens färger som grönt och gul osv. föreslog jag att vi begränsade oss till rosa och rosa/blå-nyanser. Färger som får mig att tänka på hallon-, jordgubbar- eller blåbärsmak vilket är fräscht tycker jag. Min son gick igång på det och tyckte det var ett jättehäftigt idé.

Sagt och gjort. Vi bakade bottnar som vi färglade med karamellfärg. Man kan också använda pastafärg som är en färg som används när man färgar sugarpaste eller marsipan. Men de färgerna ger en mer intensiv och skarp färg så jag föredrog karamellfärg som jag tycker ger en lättare/mildare touch på färgen. Men det är så klart en smaksak, och det hänger förstås också på hur mycket färg man använder.

Kravet från min son var också att tårtan skulle smaka på ungefär samma sätt som den tårtan jag brukar göra på hans födelsedag. Jag brukar lägga vaniljkräm samt kesella med hallonsmak mellan bottnarna. Vad skulle jag välja nu då för att behålla smakerna men ändå förnya tårtan lite.  Maria (Made by Mary) var en av de som inspirerade mig med sin vackra regnbågstårta/hallontårta.  Maria använde smörkräm smaksatt med vaniljsocker samt med hallonsylt i sin tårta. Jag bestämde mig för att prova det.

Receptet på bottnarna hittade jag hos Amy (Amy´s piece of cake) . Hennes fina regnbågstårta inspirerade mig/oss också att prova att göra en egen. Jag valde dock att göra 6 bottnar i stället för 8 samt något bredare formar att baka bottnarna i.

Tårta i rosa/blå nyanser (ca 12 personer)

Tårtbottnar (6 stycken)

300 g smör, rumstempererat

5 dl strösocker (eller stevia strö)

7 äggvitor från små ägg (eller 6 från stora) rumstempererade

5 tsk vaniljsocker (eller 2.5 tsk vaniljpulver)

ca 9.5 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

5 tsk bakpulver

5 dl mjölk rumstempererad

röd och blå karamellfärg för färgning

Vispa smör och socker poröst.  Tillsätt i äggvita lite i taget samtidigt som du vispar. Sikta ner vaniljsocker (eller vaniljpulver) i smeten. Rör om tills smeten är jämn. Helst med slev eller en slickepott  så att det inte kommer in för mycket luft i smeten.

Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Varva, lite i taget, ner mjölbladningen och mjölken i smeten samtidigt som du rör om. Rör tills du har en jämn smet.

Fördela smeten jämt i  6 skålar. Rör i lite, lite röd färg med en tesked i andra skålen (jag hade inte någon färg i först skålen). Fyll ev. på med mer färg tills du är nöjd med den första rosa nyansen. Tillsätt färg i de andra två skålarna så att smeten för varje skål  får en fylligare rosa färg. Skål nummer fem tonade jag med  blå färg i det röda/rosa. Och i skål sju tog jag blå färg som bas och tonade med lite röd färg för att få en blåbärsliknande nyans.

Smörj 6 stycken engångspajformar i aluminium 21 cm och fördela smeten i formarna. En färg i varje form. Ställ två aluminumformar i taget på en plåt och grädda mitt i ugnen i 175 grader. I cirka 20-25 minuter. Känn efter så att bottnarna är torra innan du tar ut de ur ugnen. Låt bottnarna svalna.

Under tiden gör du smörkrämen. Tänk dock på att alla ingredienser till smörkrämen måse vara rumstemprerade innan du börjar göra krämen.

Smörkräm

4 ägg

400g osaltat smör

1-5 dl florsocker

1+1 tsk vaniljsocker

3 msk hallonsylt

Vispa samman 1 tsk vaniljsocker, smör och florsocker. Dela upp krämen i två skålar. Rör i 1 tsk vaniljsocker i den ena skålen med kräm. Och rör i hallonsylten i den andra skålen.

Fördela hallonsmörkrämen och vaniljsmörkrämen mellan bottnarna tex. hallonsmörkräm mellan de första bottnarna och vaniljsmörkräm mellan övriga. Eller varannan botten med smörvaniljkräm och varannan boten med hallonsmörkräm. 

Så här långt gjorde jag tårtan dagen innan och så fick den stå och gosa till sig under natten.

I de flesta recept kan man se att de har smaksatt frosting som de spacklar tårtan med. Och det är nog jättegott! Men, sonen tycker inte om frosting så det fick bli vanlig vispad grädde. Och det gick bra det med. Men jag tänker nog prova med frosting någon gång också. Det blir jättegott (och snyggt) tror jag.

Vispa 4-5 dl vispgrädde. Stryk på vispad grädde på tårtan och dekorera med färska hallon, blåbär eller strössel eller något annat gott

En variant på regnbågstårta bild 3

Sonen var med både när vi bakade tårtan och dekorerade den med sugerpasterosor och strössel. Jag hade faktist ambitionen att göra egna sugerpasterosor, men tiden räckte inte till. Så det får bli en annan gång. Sonen och jag hade lite olika syn på dekoreringen. Jag tyckte det skulle vara lite mer enkelt dekorerat med några rosor och bara lite strössel som bröt av fint mot all den vita grädden. Men när sonen var inte alls nöjd med det. Han tyckte det skulle vara många rosor och mycket strössel på tårtan. Och strösslade på med stor iver och glädje.  Och det var ju hans födelsedag och tårta så…

En variant på regnbågstårta bild 2

Jag är inte alls någon rutinerad tårtbakerska så lite spänd var jag förstås på hur tårtan skulle bli och smaka. Och att sonen och alla gäster skulle tycka om den. Alla var dock jätteförtjusta, inklusive jag själv. Tårtan blir verkligen jättegod. Bottnarna är kompakta men mycket saftiga och smörkrämen passar jättebra som fyllning. Sonen smakade dock bara några bitar på tårtbiten som han fick på lördagen, när han fyllde år. Ojdå! tänkte jag. Han tyckte inte om tårtan. Men, på söndagen åt han desto mer av den lilla biten som blev över. Och han frågade då också om vi kunde baka den här tårtan till kalaset som han ska ha för sina kompisar inom kort. Så visst är det härligt med att utmana sig själv ibland. I alla fall när det går bra.  :-)

                                               Tant Gul :-)

Etiketter:

28 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages