6

Flygande Jacob utan banan

Posted by Tant Gul on 14 mars, 2014 in Mat |

 

Flygande Jacob Collage 1

I går var jag tillsammans med några goda vänner på Eriks vinbar. Det är Erik Lallerstedt som har en vinbar i i gatuplanet vid Katarinahissen på Söder. Det ser inte mycket ut för världen utifrån men det är såå trevligt. Vinsortimentet ändras dagligen och här finns alltid minst 50 viner på glas med fokus på världens klassiska vindistrikt. Maten är också strålande. Vinbaren har samma kök som Gondolen men den är oftast billigare än uppe i Gondolen. Ett extra plus är den mycket vänliga, servicemedvetna och prestigelösa personal som gärna hjälper till med vinvalet, som man snart förstår är deras stora intresse. Och man kan samtala med varandra utan att behöva skrika på grund av att musik dånar ut från högtalare. Här ligger musiken lagom högt i bakgrunden och skapar en mysig stämning.  Ett för mig givet stamställe.

    :-)

Idag är det ju faktiskt fredag och jag tänker bjuda på Flygande Jacob ikväll. En barndomsklassiker som verkar komma tillbaka igen, nu ofta i en uppgraderad version d.v.s. utan banan. Det passar oss bra eftersom inte någon i familjen tycker om banan i maten. Men givetvis kan man lägga till banan i det här receptet om man vill. Gör också gärna en större mängd och frys in det som blir över. Det funkar jättebra.

Var namnet ”Flygande Jacob” kommer från finns det många historier om men den vanligaste förklaringen är att rätten är döpt efter en man vid namn Jacobsson, som var verksam inom flyget.

Flygande Jacob utan banan

800 g Kycklingfilé

1 pkt bacon

1 msk smör

5 dl vispgrädde

1 1/2 dl passerade tomater

2 msk tomtpuré

1 msk paprikapulver

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 dl jordnötter

Strimla bacon och kyckling. Stek tillsammans med smör. Lägg över i en ugnsform. Vispa grädden fluffig. Blanda i passerade tomater, tomatpuré samt kryddor. Häll gräddblandningen över kycklingen och baconen. Toppa med jordnötter. Baka i ugnen i 225 grader i  cirka 20 minuter. Servera med blomkålsris och t.ex. skivad gurka. (recept Anna Hallén)

Blomkålsris

Riv ett blomkålshuvud på den grövsta sidan av rivjärnet. Släpp sedan ner i kokande vatten cirka 10 sekunder. Häll av i durkslag. Lägg upp i skål och servera.

Trevlig Helg!

                                         Tant Gul :-)

 

Etiketter:, ,

6 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages