14

Finaste potatisen på denna jorderund!

Posted by Tant Gul on 7 augusti, 2012 in Mat |

Visst är den vacker! Ja potatisen alltså. Finaste potatisen som någonsin odlats på denna jorderund ….Hm ja ni får ursäkta men det är första gången som min son och jag har odlat potatis. Och det är ju, som ni säkert förstår, en jättehäftig upplevelse att gräva upp sin egen potatis.

Det började med att sonen i våras frågade om vi kunde odla något som man kan äta. Det hade jag förstås inget emot. Men, problemet är bara att sonen inte är så förtjust i grönsaker. Jag passade ändå på att föreslå både morötter och sallad och tänkte att kanske kan det här få honom att börja tycka om det. Lite grann i alla fall.  Men nää han ville inte odla något som han inte tyckte om. Och det kan man ju i och för sig förstå. Det gick en tid och plötsligt en dag kom sonen på vad vi skulle odla. Jo potatis förstås! För det tycker han ju om.

Jag såg då framför mig stora potatisodlingsfält med den där blasten som brer ut sig hur mycket som helst. Och det skulle nu plötsligt inta min trädgård. Men så kom jag på, med lite hjälp av en arbetskamrat, att man faktiskt kan odla potatis i en stor hink. Det blir ju inte några jättemängder med potatis men ändå så att killen min skulle få uppleva känslan av att äta något som han själv odlat. Sagt och gjort vi köpte en ganska stor hink, gjorde några dräneringshål i den och köpte sättpotatis som vi planterade i jorden. Sedan har vi väntat, väntat,väntat… och väntat. Och nu, för bara några dagar sedan kunde vi plocka vår potatis. Vilken lycka!

Samma dag ville sonen förstås äta sin egenodlade potatis. Så vi bestämde oss för att steka lax och göra en enkel gräddig fisksås till potatisen. Allt anpassat utifrån sonens önskemål. Och, enligt sonen var det den godaste potatisen han någonsin hade ätit. :-)

Mannen och jag stekte också lax som vi först kryddade med Santa Marias Seafood & Fish som innehåller saffran, citron, fänkål, peppar och dill. Den är jättegod att krydda fisk med. Någon mer smaksättning behövs inte. Till laxen gjorde vi en enkel sallad på grönsallad, gurka, avokado och rödlök. Vi toppade lax och sallad med en hollandaisesås. Och det blev så supergott tillsammans.

I en av de äldre kokböckerna som jag har står det att om man inte bör vara nybörjare i matlagning om man ska laga den här såsen. Utan då ska man hellre välja halvfabrikat. :-) Men det är faktiskt inte så svårt att göra Hollandaisesås. Enklast är det om man sjuder såsen i vattenbad. Man bör också använda en rostfri kastrull och visp.

Om såsen ändå skär sig kan man rädda den. Tips på hur man gör hittar du i Tant Guls kökstips. Ni tittar väl där ibland. Det här tipset hittar ni under rubriken Mat.

Hollandaisesås (4 pers)

150 smör

4 msk vatten eller vitt vin

3 st äggulor

1/2 -1 krm paprikapulver

saft av pressad citron

ev. salt

Smält smöret på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen och låt saltet i smöret sjunka till botten. Vispa vatten och äggulor i en kastrull. Ställ kastrullen i en större kastrull med hett, sjudande vatten. Vispa kraftigt så att äggblandningen tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen och vispa i smöret, lite i taget. Smaksätt sedan såsen med citron, peppar och eventuellt lite salt. (Källa: Bonniers kokbok)

Såsen passar till fisk eller kokta grönsaker, gärna med lite mildare smak som sparris.

Gott är också är att tillsätta vispad grädde i holandaissåsen. Och då har du plötsligt gjort Sauce mousseline eller Mousselinesås.

Sauce Mousseline

Tillsätt 1 dl vispad grädde i den varma hollandaisesåsen. Vänd ner grädden försiktigt. Såsen ska bli fluffig. Passar till samma rätter som hollandaisåsen.  (källa: Bonniers kokbok)

Ha en fortsatt bra vecka!

Tant Gul :-)

 

Etiketter:, ,

14 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages