8

Fikonmarmelad med mandel

Posted by Tant Gul on 26 december, 2012 in Mat |

 

FikonmarmeladFikon är ju hur gott som helst och för mig förknippat med tiden kring jul. Även om just fikonmarmelad förstås är gott vilken tid som helst på året. Gärna tillsammans med några goda ostar och kex eller på ett nybakat frukostbröd. På julaftonen fick jag ett ryck och gjorde den här goda fikonmarmeladen med grovt hackad mandel i. Receptet är Monika Ahlbergs. Jag minskade dock mängden socker till hälften så mycket som i hennes recept. Jag förstår inte varför man ska ha så mycket socker i marmeladen! Fruktsmaken försvinner ju helt. Och kvar blir bara smaken av socker.

Fikonmarmelad med mandel 

500 g torkade fikon

vatten

100 g strösocker eller stevia strö per 250 g fruktmassa

ca 1 st citron skal samt saft

100 g grovt hackade och skållade mandlar

Blötlägg fikonen över natten. Koka fikonen mjuka i blötläggningsvattnet i cirka 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Ta upp fikonen ur vattnet och mixa frukten med en mixer tills den är nästan slät. Mät fruktmassan och lägg den i en kastrull tillsammans med socker och citron. Låt det koka långsamt i 10 minuter. Rör i grytan så att inte marmeladen bränner fast. Blanda ner mandeln när ett par minuter återstår av koktiden. Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar och förslut väl.

Jaha jag ska jobba i mellandagarna. Undrar om det kommer att var någon mer än jag på bussen i morgon bitti.

                                             Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

8 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages