14

Färsk tonfisk – en förrätt och en varmrätt

Posted by Tant Gul on 10 februari, 2013 in Mat |

 

Färsk tonfisk med grönsaker

Hur har helgen varit? Vilsam hoppas jag. Det har det i alla fall varit hemma hos oss.

Det började redan i fredags då jag helt slut kom hem från jobbet till ett nystädat hus!! Och en tomatsoppa med köttbullar som puttrade i kastrullen på spisen!! Mannen bad mig slå mig ner vid köksbordet där snacks och ett glas vitt vin stod och väntade på mig. Det enda jag behövde göra, var att sitta och smaka av vinet, och samtala med sonen om veckan som varit. Under tiden fixade mannen med allt. Skön start på helgen, eller hur.

I går eftermiddag var sonen och jag på kaffe- och kakkalas. Och för en gång skull hoppade vi över att laga mat på kvällen. Vi bara plockade ihop lite allt möjligt som vi hade i skåpen och som vi inte behövde tillaga. Bara för att slippa göra så mycket. Och plockmat är ju aldrig fel.

Och i dag har vi gått här hemma och bara skräpat och tagit det lugnt. Återhämtningshelger är så viktiga att ha, eller hur.

:-)

Några av er såg kanske i Tant Guls facbooksida förra helgen att jag hade varit i saluhallen och handlat hem färsk tonfisk.

Så på lördagen bjöd jag på färsk tonfisk både till förrätt och varmrätt. Till förrätten gjorde jag en enkel tonfiskcarpaccio. Brukar ni göra Carpaccio?  Just tonfiskcarpaccio är en av mina favoriter. Färsk tonfisk är så mild i smaken och mör i konsistensen. Det är Jättegott, tycker jag.

Tonfiskcarpaccio (4 pers)

ca 200 gr färsk tonfisk

ca 1/2 dl olivolja limone

Kapris

svartpeppar

havssalt

citronskivor

Skär tonfisken i riktigt tunna skivor. Enklast är det att skära den om den är halvfrusen. Men har du en bra kniv går det bra ändå. Lägg upp skivorna på ett fat. Ringla över olivolja limone. Strö över kapris. Krydda med lite havsalt och svartpeppar.  Låt stå och dra i 10-15 minuter. Dekorera med citronskivor/klyftor innan du serverar. Smaka och njut.

tonfiskcarpaccio

Till varmrätt bjöd jag på grillad tonfisk.

Grillad tonfisk med ljummen sallad (4 pers)

700 g tonfisk

salt

peppar

olja till grillningen

Torka av fisken. Pensla med olivolja. Grilla ett par, tre minuter på varje sida.  Tänk på att fisken inte ska genomstekas. Den blir torr och trist om man grillar den för länge. Fiskbiten ska fortfarande vara röd i mitten.

Jag tycker det är enklare att grilla fiskbitarna lite snabbt i grillpannan på rätt så hög värme. Bara så att de får färg och de fina grillränderna syns på fiskbiten. Sedan lägger jag tonfisken i en ugnsform och värmer den i ugnen i några minuter till. Och just till den här rätten passar det ju också extra bra eftersom salladen också ska värmas en stund i ugnen. Men ha koll på fisken. Jag har fått lära mig att om man petar på fiskbiten med fingret ska den vara lika mjuk eller fast som när du känner på din nästipp. Då är den färdig. :-)

 

Ljumma grönsaker

Salladen är en klassik grekisk sallad. Men, du lägger salladen i en ugnsform och värmer den i ugnen på låg värme en liten stund så att osten smälter lite. Det blir verkligen jättegott!!  Idén till salladen hittade jag på nätet.

Ljummen grekisk Sallad (4 pers)

1 rödlök

2 paprikor

1 /2 gurka (utan inkråmet)

1/2 ask körsbärstomater

200 g fetaost

2 msk färsk oregano

1 msk balsamvinäger

olivolja

svarta oliver, kalamata

strimlad färsk basilika

salt

peppar

Skär grönsakerna i bitar. Blanda i oliverna, olivolja och vinäger. Krydda med salt, peppar, basilika och oregano. Lägg i en ugnsfast form. Smula över fetaosten.  Baka i ugnen i 150 grader i cirka 15 minuter tills salladen är ljummen och osten har smält lite.

Till maten provade vi två vita bourgogneviner. De som jag skrev om i det förra inlägget.  Chablis Les Petits-Fils de Léonce Bocquet till förrätten och Bourgogne Les Sétilles till varmrätten. De passade perfekt till maten.

Smaklig måltid!

Tant Gul :-)

Grillad-tonfisk-med-ljummn-

Etiketter:, , ,

14 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages