10

Färger, blomkål- och morotscurry och Tricia Guild…..

Posted by Tant Gul on 9 mars, 2014 in Mat |

Tricia Guild på Pub. jpgI höstas var Tricia Guild på besök här på Pub i Stockholm. Hon åkte runt och berättade om sin senaste bok ” Färgliv ”.  En god vän till mig hade fått några VIP-biljetter och bjöd med mig på tillställningen. Vi bjöds på mousserande vin och gott tilltugg av trevliga unga servitörer.

Jag har länge varit förtjust i Tricia Guild känd för sin färggranna och uppseende-väckande design, så långt ifrån vita väggar man kan komma. Även om hon själv ofta påpekar att vitt absolut är okej som grundfärg och så kan man sätta färg på allt det andra. Det var till exempel genom henne som jag blev förälskad i limegrönt och koboltblått och andra spännande färgkombinationer.

Tricias bok känsla för färg

Jag har flera böcker av Tricia Guild men det är nog den här ” Känsla för färg” som jag tycker om allra mest…

Jag påverkas mycket här hemma i min inredning av årstiderna och de färger som varje årstid representerar.  Januari-februari har dock varit grått,  kallt och färglöst. Och det är svårt att se någon färg och kanske känna någon värme. För min del kan jag då känna ett behov av att kunna njuta av färger på andra sätt. Bland annat genom inredning, om man vill det. Men man kan också tillaga mat som är färg- och kryddrik.  Gärna det som vi förknippar med varma färger och kryddor.

Rödbetor har det exempelvis blivit en hel del av. Men också mycket mat smaksatt med curry. Till exempel blomkål- och morotscurry som är både färggrann och kryddig. Och som sätter igång livsandarna, hos mig i alla fall.

Blomkålscurry med morötter

1 st blomkålshuvud

2 stora morötter

1 bit (ca 25 g) färsk ingefära

1 gul lök

3 msk olivolja

1 vitlökslyfta

0.5 msk curry

1 tsk gurkmeja

1 tsk spiskummin

1 krm chilipeppar

0.5 tsk salt

1 dl vatten

Turkisk yoghurt eller dyl.

Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. Skala morötterna och skär i centimeterstora skivor. Koka blomkål och morötter tills de är nästan mjuka, cirka 5 minuter. Finhacka ingefäran. Hacka löken och fräs den mjuk i oljan med ingefäran. Pressa i vitlöken. Tillsätt curry, gurkmeja, chilipeppar och salt. Låt det fräsa någon minut till. Tillsätt blomkålen och morötterna och låt fräsa ytterligare någon minut. Späd med vatten. Smaka av.

Servera blomkål- och morotscurryn med yoghurt. Varm eller kall som en enkel ensam rätt eller till exempel med vitlöksfräst spenat, grillad lax eller kyckling.

Blomkål - och morotscurry 4

P.S Såg första vårdroppen i vår trädgård idag. :-) D.S.

                                           Tant Gul :-)

Etiketter:,

10 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages