24

En trevlig utflykt till Waxholm hotell och en god fiskrätt

Posted by Tant Gul on 7 augusti, 2013 in Mat |

Skärgårdsbåt i Stockholm 01Ett av många positiva sakerna med Stockholm är att man hur enkelt som helst kan komma ut i den vackra skärgården. Det är bara att bege sig till Strömkajen och hoppa på en båt och vips! Så är man på väg. För ett tag sedan var de precis vad hela familjen, samt en god vän till oss, gjorde. Vi gav oss iväg till Waxholm som är en idyllisk skärgårdsstad med väl bevarade trävillor från tiden kring förra sekelskiftet. Här finns Vaxholms fästning, restauranger, mysiga kaféer och charmiga butiker

Väl framme efter en mysig båtresa tog vi en promenad i den söta småstaden, och spanade bland annat in gatuschackspel som pågick på torget.

Schackspel i Waxholm 1 kopiera

Vi avslutade besöket med middag på Waxholms hotell som ligger vid kajen och med en fantastisk utsikt ut över skärgården och skärgårdsbåtarna som kommer och går.

Sill- och laxbuffé på hotell Waxholm Collage

En klassiker som alltid serveras på hotellet är strömming med potatismos och rårörda lingon. Men, sill- och laxbuffén såg så fräsch ut så vi valde den. På buffén fanns det lax och sill i alla möjliga former, inlagd strömming, goda såser och röror, ägghalvor, färskpotatis, västerbottenost och tunnbröd m.m. Köket här är känt för att hålla god kvalitet. Och inte nog med det. Den är hur god som helst. Vi åt, småpratade, och njöt av maten och den vackra utsikten, länge.

Fisk är ju bara så gott. Och en stor favorit hemma hos oss. Och förra helgen bjöd jag familjen på en riktigt god fiskrätt. Torsk i ugn tillsammans med grönsaker som först har legat och puttrat i lite vin.  

Fisk i ugn

Fisk i ugn på god grönsaksbädd (4 pers)

700 g torskfile

600 g färsk babyspenat ( eller mangoldblad eller rödbetsblad)

1 st gul lök

1/2 st purjolök

2-3 st stjälkar bladselleri

1/2 dl olivolja

1 msk bladpersilja

1/2 dl vitt vin

1/2 citron

salt

peppar

Skölj babyspenaten noga. Hacka löken och purjolöken. Skär sellerin i småbitar. Fräs grönsakerna i olja. Tillsätt spenaten. Krydda med salt och peppar. Tillsätt vinet. Låt det stå och puttra tills grönsakerna nästan är mjuka. Lägg över grönsakerna i en smord ugnsforms. Lägg fisken på grönsakerna. Pensa fisken med olja, pressa citron över och salta. Täck med folie och ugnsbaka i 15 minuter i 185 grader. Ta bort folien efter halva tiden och sätt ugnen på grill om du vill att fisken ska få lite färg.

Till fisken serverade jag en egengjord aioli med smak av citron. Hemmogjord aioli är ju så gott och får en sån gul fin färg. Förutom det serverade jag också en sallad av strimlad vitkål, rostade solrosfrön och olivolja lemon. Annat som är gott till är kokt pressad potatis och/eller en grönsallad.

Aioli lime_Fotor

Citron/limeaoli

2 äggulor

2 1/2 dl olivolja

3  vitlöksklyftor

1/2 tsksalt

1 krm vitpeppar

1 citron/lime

Oljan ska vara rumstempererad när du ska laga aiolin. Skala och pressa vitlöken i en skål. Rör ner äggulorna. Häll droppvis ner olivoljan. Rör hela tiden och häll inte i oljan för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja innan nya droppar slås i. Krydda med salt och peppar. Tvätta citronen/limen, riv skalet fint och pressa ut saften. Blanda ner saft och skal i aiolin. 

Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

24 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages