10

En trevlig kväll och flan med tomat och pepparrotscrème

Posted by Tant Gul on 24 augusti, 2013 in Mat |

Flarn med pepparotscrème och tomat Collage Det är tidig lördagsmorgon och jag sitter ensam (övriga familjen sover fortfarande) med en kopp kaffe och en enkel smörgås och njuter av tystnaden och den vackra morgonsolen som med sköra guldstrålar letar sig in trädgården och skapar ett nästan magiskt skimmer. I går var jag på höstens första vinprovningsträff tillsammans med mina trevliga väninnor. Flera av oss hade inte setts på hela sommaren så det var härligt att ses och en hel som skulle uppdateras. Mycket kan hända på ett par, tre månader. Som alltid bjöd kvällens väninna på mycket god mat och en jättetrevlig och intressant vinprovning. Jag skriver inte så ofta och berättar om maten från de här träffarna eftersom det är i första hand är vinerna som står i fokus.  Men, ibland kan jag inte låta bli. Så är fallet den här gången. Jag hade tidigare planerat ett helt annat inlägg till idag men det får stå åt sidan ett tag för jag bara måste berätta om det goda drinktilltugget som jag blev bjuden på igår.

Det är inte någon avanserad rätt. En enkel liten sak. Men, det som jag gick igång på är att det är en vacker och mycket god rätt. Ni som prenumerar på Allt om mat känner säker igen den här rätten då min väninna hittade receptet i senaste numret. Rätten passar både som en förrätt, drinktilltugg eller på en buffé.  Smakerna är västerbottenost, krämig och mild pepparrot, tomater i olika storlekar (och färger), olivolja och koriander. Mmm.. visst låter det gott. Så här gör man…

Flan med tomat och pepparotscréme (6-8 pers)
5 dl vetemjöl
150 g smör
75 g riven västerbottenost
1/2 tsk salt
1 ägg
2 tsk vatten

Pepparotscréme
200 g naturell färskost
1 dl créme fraiche
2 msk pepparotsvisp
1/2 k salt

Tomattopping
500 g tomateri i olika storleker och färger (gärna bla gröna tomater)
2 msk olivolja
2 msk sherryvinäger
1/2 tsk flingsalt
1 krm + 1 krm nymalen svartpeppar
1 /2 kruka koriander

Mixa smör, ost och salt till smulor i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten till en deg. Platta ut degen och linda in den i plast. Låt den vila i kylen ca i 30 minuter. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper till en stor rundel ca 32 cm i diameter, lägg den på en plåt ta bort det översta pappret. Nagga med en gaffel. Grädda i mitt i ugnen i ca 25 minuter i 175 grader.

Rör ihop ingredienserna till crèmen och bred på flanet. Skär tomaterna i tunna skivor. Fördela på crèmen. Vispa ihop olja, vinäger, salt och ett krm peppar. Skeda dressingen över tomaterna och toppa med ett krm svartpeppar samt koriander. Voilâ! Nu har du fått till en jättetrevlig förrätt eller drinktilltugg. (Recept Allt om Mat).

Tyvärr är kvalitén på bilderna mycket dåliga. Det känns alltid lite trist, tycker jag. Men jag hade bara min mobilkamera med mig. Och vad gäller kvalitén på den finns det enhel del mer att önska. Nästa gång ska jag berätta om de viner som vi provade. Ha nu en härlig sensommarhelg!

Tant Gul :-)

Etiketter:, ,

10 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages