12

En tillbakablick på bloggåret 2013

Posted by Tant Gul on 1 januari, 2014 in Mat |

Vinter 2011

Hoppas ni hade ett fint nyår. Vi firade hos goda vänner med löjrom och champagne. Och så gick vi ut tillsammans med stockholmarna och såg på  fyrverkerier över Skansen och Skeppsholmen.

Jag tycker om att då och då titta på foton, se tillbaka, påminna mig om samt sammanfatta vad som hänt i mitt liv de senaste åren. Också under ett bloggår händer det förstås en del. I år fick jag för mig att göra en liten tillbakablick på bloggåret 2013. Givetvis kan det ju bara bli ett axplock av alla inlägg som jag har gjort men om ni har lust så häng med en stund på min lilla resumé. :-)

JANUARI

Jag startade upp 2013 med en tävling tillsammans med Kiviks musteri. Vi gjorde också egen färsk pasta- Cannelloni med ricotta och spenat. Det är för övrigt sonens favoritpasta. Jag gjorde också eget mandelmjöl och med det bakade jag mandelkex. Jättegoda!

FEBRUARI

Sonen lagar sin egen pasta och  korvrätt.  Mannen och jag lagar Costolette alla pizzaiola (Fläskkotletter i tomatsås) och så kokar vi sonens hockeyklubba.

MARS

Den första mars hjälpte vi till att förlösa fem underbara kattungar tillsammans med vår fina kattmamma Kattis-Saga. Hon var så duktig. Jag provade att baka en mjölfri nötpaj med hallon och blåbär, Påsken var tidig i år och jag passade på att baka en mjölfri påskkaka med choklad och nötter. Och så ordnade vi påskdisco i sonens klass.

APRIL

Många efterfrågade snart fler bilder på kattungarna. Och jag bjöd mannen på egengjord anklevermousse samt champagne på hans födelsedag. Och så var det ju trädgårdsmässa i Älvsjö. Vi avslutar månaden med att fira sonens födelsedag. Till det stora släkt- och familjekalaset bakar jag, i dagarna tre, en rosa och blå variant av ”Regnbågstårta”. Den tårtan pratar min son, släkt, vänner och arbetskamrater fortfarande om :-)

MAJ

Jag är med på den ”stora Bloggdagen – ett bloggevent” här i Stockholm. Hemma gör vi Mezebuffé. Och jag hittar äntligen kokboken Africa on my mind av Marcus Samuelsson på ett bibliotek här i Stockholm. Jag gjorde en afrikansk kryddblandning och citronkyckling inspirerad av boken. Tyvärr blev jag tvungen att lämna tillbaka boken. Och den verkar vara slut på förlaget, i bokhandlarna och i antikvariaten. Men jag ger inte upp. Vill så gärna få tag i den.

JUNI

Under våren har vi provat några av årets roséviner.  Det är sommar och mannen bjuder på grillad torskfile, fänkålsslaw och färskpotatis. Underbart somrigt och gott. Vi får besök av goda vänner och jag bjuder bland annat på vaniljparfait med hallonsås. Inte så dumt det heller. Och så är det midsommar.

JULI

Nu har fyra av våra kattungar flyttat till nya hem. Kvar är Sigrid, vår kattunge, som njuter av att få vara ute i vår trädgård. Det gör jag också. Jag gör rabarberkompott med vit chokladmousse. Och så tar jag med mig sonen på en bilresa genom Östergötland, som också, för mig,  blir en resa tillbaka i tiden. Kall lemonad och hemkokt vinbär- eller körsbärssaft krävs i sommarvärmen.

AUGUSTI

Under sommaren provade jag äntligen att göra  Dulce de leche-glass på kondenserad mjölk. Jag bjöd en god vän på glassen. Och vi åt så att det nästan ramlade glass ur öronen på oss. Det gick inte att sluta att äta av den förrän det var helt slut. Efter det kände jag för att städa ur kroppen lite och gjorde ett ”spa” på insidan. i Slutet av månaden var det också dags för höstens första vinprovning, Rieslingvin var temat.

SEPTEMBER

Jag fick mycket vinbär den här sommaren, av dem gjorde jag bland annat vinbärs- och krusbärsgelé. Sesampanerade kycklingbullar och ugnsrostade grönsaker med haloumi blev gott. Det var också veckans kavringliknande bröd.

OKTOBER

Vi grillade tonfisk inspirerade av ett restaurangbesök vi hade gjort på Jimmys Steakhouse Marina i Sjöstaden.  Rulltårta med citronkräm är mycket gott, så också Rättikagratäng, som vi tillagade på samma sätt som en klassisk potatisgratäng. Och så krattade vi löv och krattade löv…

NOVEMBER

November månad som brukar vara så trist och seg försvann så snabbt förra året. Jag drack bland annat Afternoon Thea och gick på spökvandring på Häringe Slott tillsammans med sonen och goda vänner till oss. Pumpa är så gott och lite underskattat, tycker jag. I november bjöd jag på ljummen pumpasallad och så var jag på bageri-och konditorkurs och bakade surdegsbröd och lärde mig hur man gör den perfekta chokladmoussen.

DECEMBER

Och så blev det december och första advent. Jag torkade apelsinskivor att dekorera adventsljusstaken med. Jag länkade till flera julrecept, bland annat julkakor. Fler och fler börjar få problem med gluten. I år provad jag för första gången att baka glutenfritt julbröd när min goda vän skulle komma och fira advent med oss. Och det gick ju riktigt bra. Och så vips! så var det julafton.

                                                                          Tant Gul :-)

Etiketter:, , , , , , ,

12 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2017 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages