5

En spicy thaisoppa och Tant Gul tokar till det!

Posted by Tant Gul on 24 augusti, 2012 in Mat |

Så var då dags för min killes första skoldag. Han som alldeles nyligen var ett sånt litet, litet knyte. Idag, en lång vacker pojke.

Skoldagen började med uppropp inne i klassrummet. Några av barnen fick berätta om sina sommarupplevelser och visa de sommarminnen som de hade tagit med sig. Min son och jag tycke att vi hade kommit på en så udda sak som han skulle ta med till skolan och berätta om.  En av de stenarna som vi hade plockat med från Wild Kids ön när vi var där i somras. Fniss…att ta med sig en sten var förstås inget ovanligt alls. Typ hälften av barnen hade en som sitt sommarminne.

Sedan var det dags att gå ut på skolgården och där var det festligt värre. Skolan som sonen går på har ett eget ”husband” bestående av några av skolans lärare. Bandet spelade och alla lärarna sjöng en välkomstsång till barnen. Sedan ficka barnen vara med och sjunga och dansa. Och så var det dags att göra raketen- ni vet när man trampar med fötterna och klappar med händerna snabbara och snabbbare och sedan flyger raketen iväg. Några lärare höll i ett stort nät fullt med röda och gröna ballonger som nu släpptes ut. Upp mot den blå himlen svävade de.

Därefter fick alla barnen glass och senare på dagen när det var dags för mellanmål hade fritidspersonalen ordnat en korvkiosk och alla barnen fick äta så mycket korv med bröd som de bara orkade.  :-) Och jag blir så berörd av att se fina sonen, alla de andra barnen,  stämningen, glädjen och engagemanget hos både små och stora att jag verkligen fick anstränga mig för att inte börja grina. Sån lipsill är jag.

:-)

Nu till något mindre trevligt. En god vän till mig, Mary, ni vet hon som gör så fina smycken (www.artymary.blogspot.se) har råkat riktigt illa ut under sin semester på Fårö. Hon har halkat på klippporna och brutit en handled och skadat ena knät. Den stackarn! Och inte nog med det! någon vecka senare när hon är tillbaka här i Stockholm och hon skulle på återbesök hos läkaren för att kolla att allt var okej ja då får hon beskedet att hon måste operera handleden, direkt, på studs.

I veckan efter jobbet,  när Mary var tillbaka från sjukhuset och hemma hälsade jag på hos henne. Och med mig hade jag handlat varor för att laga till en ”tröstmiddag” till henne. Eftersom det var ganska regnigt också den här dagen, precis som övriga dagar den här veckan, så passade en värmande och spicy soppa bra, tyckte jag. Och soppan blev så het ska ni veta att det satte igång blodomloppet, livsandarna så våra kinder blev varma och röda inom ett par minuter.

Orsaken till att soppan kanske var extra het –  inser jag nu som först i skrivandets stund-  var att jag läste fel i receptet. Nu när jag ska skriva ner receptet i mitt inlägg ser jag att det står att man ska använda 2 tsk röd chili. Jag använde två hela chilifrukter :-) OJ!…trots den pinsamma missen tror jag soppan var rätt så god ändå. Både min vän Mary och jag gillar spicy mat.

Det jag också nu förstår är att soppan i det ursprungliga receptet inte alls är så spicy som jag trodde att den skulle vara. Och det var ju orsaken till att jag valde den.       Ha Ha!… så tokigt och rörigt det blev, men ändå, trots allt, så blev det en väldigt god soppa…:-)

Men en sån här ”laga- mat -miss” har jag nog inte gjort sedan jag för en så där 10-15 år sedan gjorde en korvgryta med en curry som jag hade köpt i en affär med orientaliska produkter. Det stod på påsen att curryn var mild vilket jag också trodde på och kryddade grytan väl……

Här kommer i alla fall receptet på soppan i sin ursprungliga form. Jag hade inte någon potatis i soppan men ökade på mängden spenat istället för att soppan skulle bli lite lättare. Vill man att soppan ska vara mer matig och mättande har man förstås potatis i också.  Vill man ha en mer spicy soppa bör man alltså lägga till lite mer chili än vad receptet anger här. Och vill man att den ska vara riktigt het använd två röda chilifrukter. :-)

Spicy Thaisoppa

2 tsk finhackad röd chili

2 vitlöksklyftor, finhackade

500 g potatis i bitar

1 msk rapsolja

1 msk grön currypasta

1 lime, rivet skal och lime

400 kokosmjölk

8 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

2 röda paprikor, strimlade

300 g laxfilé

100 g färsk spenat

Fräs chili, vitlök och potatis i olja i en kastrull. Blanda ner currypasta, lime, kokosmjölk, vatten och buljongtärningar. Koka upp och sjud ca 8 minuter tillsammans med potatisen tills den är mjuk. Lägg ner paprika, lax och spenat och sjud ytterligare 5 minuter. (Recept från Mat Magasinet här dock något modifierat)

Jag hade också köpt med en burk av Zetas olivcreme och en bit ciabattabröd som vi tuggade på under tiden som jag lagade soppan. Zetas olivcreme är helt okej tycker jag men utan att för den skull vilja verka kaxig så tycker jag nog ändå att min egen oliv- och fetaoströra är ännu godare. Vill ni ta det del av det receptet så finns de här. Där hittar du också två andra goda röror.

 Va?! Om jag köpte något smycke när jag var hemma hos ArtyMary? Jamän det är väl självklart att jag gjorde. :-)

 Tant Gul :-)

 

 

Etiketter:,

5 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages