8

En härlig sallad med gorgonzola och knaperstekt bacon

Posted by Tant Gul on 6 juni, 2012 in Mat |

 

Både min man och jag har väl under det senaste halvåret känt lite brist på inspiration i vår matlagning. Inte för att maten inte har varit god som vi har lagat, men, precis som man behöver mentala utmaningar eller möta och lära känna nya människor ibland kan man också behöva nya utmaningar vad gäller den mat man äter och lagar. Eller hur? Bara för att få gång hjärnverksamheten och inspirationen igen.

Så, för två veckor sedan kom mannen hem och föreslog att vi skulle prova att äta LCHF kost. Jag hade hört talas om det och förstått att det är rätt så trendigt just nu. LCHF står för Low Carb High Fat det vill säga lite kolhydrater och mycket fett. Fettet ska helst vara naturligt mättat fett som finns i till exempel smör, grädde, fet fisk eller kött.

Vad ska man äta då? Jo man äter den maten som man brukar äta men man tar bort produkter som innehåller en hög halt av kolhydrater som till exempel bröd, potatis, ris, pasta, flingor och gryn. Man ska givetvis fortsätta äta mycket grönsaker men då helst sådana som växer ovan jord (i alla falla om man håller den stränga linjen). Och för att man ska hålla sig mätt lägger man till exempel till en fet sås eller ost eller något annat tillbehör med hög fetthalt. Man ska inte använda lightprodukter eller produkter som är sötade.

Sedan kan man anamma det här olika mycket. En del är jättestränga med vad de äter och en del provar en mer liberal variant. En del äter LCHF kost för att gå ner i vikt för andra är det mer ett livsval, ett sätt att leva.

Som alltid när något ny fluga inom hälsovärlden uppstår blir det en hetsig debatt om det är bra eller inte bra. Och det man ska vara medveten om är att ingen vet hur alla dessa nya dieter påverkar oss på längre sikt. Här gäller det att använda sunda förnuftet. Att äta ensidig kost under allt för lång tid tror jag aldrig är bra. Variationen i kosten är det vinnande konceptet. Men att lägga fokus på någon av dessa dieter i korta perioder tror jag inte är någon fara. Något som också när det gäller LCHF kost Livsmedelsverket stödjer, som trots allt är en myndighet som ska ge oss råd om bra matvanor och information om hur maten påverkar vår hälsa.

Det som också är en fördel med LCHF är att också glutenallergiker oftast kan äta den kosten då det inte ingår något sädesslag i kosten. Något som jag tycker är kul eftersom flera i min närhet, både bland släkt och vänner, är glutenallergiker. Och då kan de också ta del av de LCHF recept som jag ibland kommer att lägga ut här på min blogg. Men tro nu för all del inte att det bara blir såna recept.  Jag kommer att fortsätta lägga ut andra recept också.

Nu har jag i alla fall ätit LCHF kost i en och en halv vecka. Och som jag trodde redan innan är mitt problem att äta tillräckligt med fett. Att se till att öka fettintaget i min kost är så långt ifrån mitt vanliga förhållningssätt som man kan komma. Världen känns helt enkelt lite upp och ner just nu. Jag måste vara mycket mer uppmärksam på vad jag äter. Det känns oerhört ovant att äta gräddsås, feta ostar osv. men jag jobbar på det. För jag tror som sagt att det är nyttig att tvingas tänka i lite andra banor ibland.

Och jag har faktiskt redan sett en positiv effekt under tiden jag har ätit LCHF. Eftersom man minskar på kolhydratintaget radikalt har sötsuget minskat jättemycket. Och jag känner mig faktiskt mycket piggare. Till och med med på eftermiddagen då både sötsug och trötthet brukar komma som ett brev på posten. Men nu har jag inte alls samma problem med det. Så nu testar jag/vi det här ett tag. Bara för skojs skull.  :-) Och sonen han äter av all mat som vanligt förstås. :-)

 

Här kommer i alla fall mina första LCHF inspirerade recept. En mycket god sallad.

Följer man inte LCHF kosten kan man servera ett gott bröd till salladen. Vill man inte äta kött är salladen också god utan bacon.

 

Sallad med gorgonzola och knaperstekt bacon.

Grönsallad (gärna flera olika sorter)

gorgonzola (någon krämig sort)

bacon

körsbärstomater

paprika

gurka

nötter (t.ex. hasselnötter, paranötter eller macadamianötter)

purjolök eller salladslök

smör

färska örtkryddor tex. basilika och timjan

Skär baconen i större bitar. Knaperstek baconen i smör.  Skölj salladen och lägg i en skål. Skär gurka, pujolöklök och paprika i lagom stora bitar och tomaterna i halvor. Och lägg över salladen. Skär gorgonzolan i bitar och fördela över salladen. Avsluta med att strö över bacon och grovhackade nötter.

Vinegrette

1 msk dijonsenap

1 msk balsamvinäger

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

½ tsk torkad dragon

1 dl olivolja

1/2 -1 msk grädde

örtkrydda efter egen smak

Häll i alla ingredienser i en flaska eller dyl. sätt på locket och skaka så innehållet blandas väl.

 

Måste också passa på att tipsa om Erik Lallerstedts färdiga dressingar. Vi brukar aldrig köpa färdiga dressingar men det här blev nyfikna på när vi såg det i affären. Vi provade och blev glatt överraskade. Jättegott! framför allt tycker jag om Curry – Lime dressingen. Men också Eriks Ceasardressing är god. Enligt hemsidan (http://www.erikssaser.se) använder man högklassig rapsolja utan transfetter och man spär inte ut produkterna för att de ska bli billiga. Låter väl bra :-)

Dags att ge sig ut och springa i det härliga soliga vädret. :-)

                    Ha det så gott!

                        Tant Gul :-)

 

 

Etiketter:, ,

8 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Why ask?

Copyright © 2011-2018 Välkommen till Tant Gul! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.3, from BuyNowShop.com.


Hit Counter provided by Seo Packages